Send jentungen på fotball!

Kjære foreldre. Send småjentene deres på fotballtrening. Det vil være bra både for jentene, kvinnefotballen og likestillinga i Norge.

Som fotballidiot og tidligere høyreving er det lett å tro at fotballen er svaret på alle livets problemer. Det er sjølsagt ikke tilfellet, men jeg vil faktisk argumentere for at jentefotball kan være et virkemiddel i kampen for et mer likestilt Norge.

Jeg har alltid meint at veien til mer likestilling er å utvide synet på hva som er naturlig og mulig for jenter og gutter. Hvis vi utvider tanken om hva som er naturlig, gir vi folk mer frihet. Og det er her fotballen kommer inn i bildet. Jeg trur fotballjenter er med på å gjøre jenterolla mer romslig.

Tradisjonelt har jenterolla vært passiv, omsorgsfull og litt skjør. Jenter som spiller fotball bryter med denne jenterolla. Det er lite omsorgsfullt og skjørt ved en real sklitakling. For å bli en god fotballspiller må man ha styrke, mot, pågangsvilje og solid tro på egne ferdigheter. Dette er ting som tradisjonelt forbindes mer meg gutter enn med jenter. Og det er egenskaper jenter har godt av å ta med seg videre i livet.

Når du header inne ditt første Norway Cup-mål på et regntungt Ekeberg er du sannsynligvis ikke spesielt pen. Du er svett, sminken renner, håret er i total uorden og du har søle i panna.

Den sterke kroppen
Jeg meiner også at unge jenter har godt av å oppdage at kroppen kan brukes til mer enn å være pen. I ei tid med ekstremt utseendepress blei fotballen et fristed for meg. De samme venninnene som i friminuttene på skolen diskuterte lipgloss og pudder, ga blaffen i hvordan jeg så ut på kamp eller trening, så lenge jeg jobba hardt og slo presise pasninger. Det er noe ekstremt frigjørende ved å oppdage at kroppen kan brukes til mer enn sex-appeal. Jentekroppen er ikke bare hot, den kan være sterk og rask. Du kan løpe til du nesten segner om, men likevel ha nok krefter igjen i kroppen til å legge inn en siste spurt for å nå ballen foran åpent mål på stillinga 1-1 to minutter på overtid. Kroppen kan være perfekt uten at det handler om utseende. Når du header inne ditt første Norway Cup-mål på et regntungt Ekeberg er du sannsynligvis ikke spesielt pen. Du er svett, sminken renner, håret er i total uorden og du har søle i panna. Men i jubelrus sammen med gode lagvenninner kunne du ikke brydd deg mindre. Jeg trur det kan være med på å gi jenter et mer positivt forhold til sin egen kropp.

Den sunne treningen
Fotball tilbyr også sunn trening. Det er bra at ungdom trener. Ungdom beveger mindre på seg enn før, og bør trene mer. Men mange unge jenter tar det alt for langt. Kampen mot kaloriene tar overhånd. Det er bedre at de unge jentene våre får sin nødvendige dose fysisk aktivitet i ballek med lagvenninner enn på ei tredemølle som teller kalorier. Det ekstremt viktig at jenter får et sunt og positivt forhold til kropp og trening i ung alder, før 5:2-dietten tar dem.

Det ekstremt viktig at jenter får et sunt og positivt forhold til kropp og trening i ung alder, før 5:2-dietten tar dem.

Og samtidig som jentene takler, feirer scoringer og lærer seg at grønske på knærne er et tegn på at de har gitt alt, blir kanskje samfunnet litt mer likestilt. For sjøl om fotballen har blitt mer likestilt, er det fortsatt ett mannsdominert domene. Det er stort sett menn som er fotballeksperter og trenere. Det er flest menn på tribuner og fotballpuber. Når fotball går på TV er det stort sett menn som spiller, og det er flest gutter som spiller fotball.  Veien til likestilling går gjennom å løse opp i miljøer som tydelig domineres av et kjønn. Ikke fordi alle jenter skal tvinges til å spille fotball og alle gutter til å danse ballett. Men fordi muligheten skal være der. Feminisme handler om å gi folk flere muligheter. Det handler om at folk skal ha samme adgang til idrett, politikk, kultur og næringsliv, uavhengig av kjønn. Den dagen folk flest syns det er like naturlig at sju år gamle Ida vil spille fotball som at sju år gamle Kristian gjør det, har vi kommet langt.

Avslutningsvis er det også et poeng at flere fotballspillende småjenter også vil styrke norsk kvinnefotball. Når rekrutteringsgrunnlaget øker, blir det flere talenter å oppdage. Hvem veit hvor mange potensielle fotballheltinner vi har mista fordi de begynte med fotball for seint eller aldri fikk muligheten til å spille. Kanskje har neste generasjons Dagny Mellgren eller Ada Hegerberg nettopp fått sin første fotball til 7-årsdagen.