Bokomtale: Chavs – The Demonization of the Working Class

Hvordan kunne Storbritannia gå fra å være et land like egalitært som 1960-tallets Sverige, til å bli et av den vestlige verdens mest ulike samfunn?

Hvem har vel solidaritet med noen de forakter?

I Chavs viser Owen Jones oss det kulturelle bakteppet, der en økende klasseforakt sprer seg i den ellers så tolerante middelklassen.

Chav free-reiser
Han skriver om hvordan det ble samlet inn 2,6 millioner pund til dusør hvis noen fant øvre middelklassejenta Madeleine da hun ble meldt savnet, mens ingen andre enn avisen The Sun ga penger til den savnete arbeiderklassejenta Shannons pott. Om hvordan engelske reisebyråer reklamerer med at reisene de tilbyr er chav free – garantert uten harry arbeiderklassedeltakere. Om hvordan dyre treningssentre har timer i chav fighting. Og om de politiske konsekvensene av at det er blitt greit å hate den «uverdige» arbeiderklassen.

Jones skriver glitrende om hvordan det er skapt et sosialt og kulturelt klima som legitimerer en politikk der arbeiderklassen kommer stadig dårligere ut. For hvem har vel solidaritet med noen de forakter?

Frp-koden på engelsk
Dette er Frp-koden på engelsk, fra et samfunn med dypere klasseskiller enn det norske. Men med viktige lærdommer også i et Norge der debatten rundt velferdsrettigheter hardner til; om hvem som er verdige og hvem som er uverdige.