Bokomtale: Kvakksalverne

Placebo er sterkere en Paracet. Antirynkekrem gjør at du eldes fortere. Og kjempedyr fuktighetskrem i bittesmå krukker er i bunn og grunn Spenol.

I ekte Operasjon Dagsverk-ånd (gir du en mann en fisk osv.) gir han redskaper for å skille snørr fra bart.

Godtepose
Er du en av dem som lar deg provosere av homøopater og snåsamenn, er Kvakksalverne en godtepose. Den engelske legen og skeptikeren Ben Goldacre går systematisk til verks i å plukke fra hverandre lurendreiere som alternativ-, kosmetikk- og den farmasøytiske industrien. Han tar for seg milliardindustrier bygd på forskningsjuks og overbetalte spinndoktorer, parret med medias sensasjonsjag.

Dårlig vitenskap
Bokas originaltittel, Bad science, gir en mer presis beskrivelse av prosjektet: Å vise hva som skiller god vitenskap fra dårlig. I ekte Operasjon Dagsverk-ånd (gir du en mann en fisk osv.) gir han redskaper for å skille snørr fra bart. Og på kjøpet lærer du å elske metastudier.

Den amerikanske illusjonisten James Randi utlovet, for over førti år siden, en dusør på en million dollar til den første som kan bevise overnaturlige evner under vitenskapelig kontrollerte betingelser. Enda har ingen kunnet gjøre krav på dusøren. Men kvakksalverne trives og gror som aldri før.

Les denne boka, så forstår du litt mer av hvorfor, og blir sannsynligvis en våpendrager i kampen mot nonsens.

Kvakksalverne-OMSLAG-221x354

Kvakksalverne
av Ben Goldacre
Oversatt av Rune Moen
Gyldendal, 2012