Supertirsdag: Imperiet slo tilbake

Bernie Sanders og Joe Biden i debatt. Skjermdump: CBS News

En uke før supertirsdag så alt rosenrødt ut for senator Bernie Sanders. Han gled ifra på målingene og kunne uttrykke selvtillit etter et solid resultat i Nevada. Så snudde alt brått. Supertirsdag som kunne blitt en knock out mot eliten, endte i stedet med et kontringsmål for Joe Biden. En nøye regissert plan, som bestod av å konsolidere de ulike moderate kampanjene bak den tidligere visepresidentens kandidatur var det som skulle til for å snu dynamikken.

Først slo Biden brutalt til i Sør-Carolina tre dager før supertirsdag. Det var ventet at han skulle vinne, men ekstra boost gjennom støtte fra Jim Clyburn, en mektig kongressmann fra delstaten, gjorde at han dro fra. Biden endte med 48,7 prosent av stemmene.

Bernie Sanders var den eneste kandidaten som overlevde delstaten utover Biden. De andre gikk på alvorlige smeller. Tom Steyer var raskt ut med å trekke seg, etter å ha satset millioner av egne kroner på Sør-Carolina uten å lykkes. Steyer kom på 11,4 prosent i delstaten og kvalifiserte seg ikke for en eneste delegat. Det gjorde heller ikke Pete Buttigieg (8,2 prosent), Elizabeth Warren (7,1 prosent) og Amy Klobuchar (3,1 prosent). Men både Buttigieg og Klobuchar var fornøyde med resultatene i de første delstatene. Derfor ble mange overrasket da begge trakk seg, og stilte seg bak Joe Biden kort tid etter valget i Sør-Carolina. Samtidig ble det det kjent at den tidligere topp-demokraten Harry Reid stilte seg bak Biden. Det gjorde også tidligere presidentkandidat Beto O’Rourke, og senatoren Tammy Duckworth.

Amerikanske velgere har tatt store skritt til venstre i sitt syn på omfordeling og velferdsreformer.

Mens Sanders fikk middels oppmerksomhet for å samle 25 000 mennesker til folkemøte og konsert med Public Enemy i Los Angeles, satset nyhetskanalene og nettavisene alt på sin dekning av Biden. Han samlet flere av sine ferske støttespillere til folkemøte i Dallas, og store deler av seansen ble direktesendt.

Amerikanske velgere har tatt store skritt til venstre i sitt syn på omfordeling og velferdsreformer. I samtlige supertirsdagstater viste velgerundersøkelser klare flertall for Sanders helsereform. Det på tross av at spørsmålet var formulert slik helseforsikringsindustrien ønsket det: «replacing private health insurance with a government-run plan that covers everyone». Spørsmålet får fram at man mister helseforsikringa si, og at staten overtar. Dette er ordene som blir brukt i negative kampanjer mot helsereformen til Sanders.

Undersøkelser fra flere delstater viste dessuten at sosialisme blir et stadig mindre farlig ord i USA. Blant Demokratene i både California og Texas er det 20 prosent flere som har et positivt syn på ordet enn det motsatte. Selv i Tennessee er det flertall blant demokratiske velgere for sosialisme. Også her er spørsmålet formulert med mål om å få lave tall. Sanders selv kaller seg demokratisk sosialist, som har langt bedre konnotasjoner.

Ingen bildebeskrivelse er tilgjengelig.

Amerikanske velgere har altså tatt store steg til venstre. Men når de i 2020 skal legge stemmeseddelen i urna er det ikke politikken de først og fremst stemmer over. Det viktigste for velgerne er hvem som kan slå Donald Trump.

Etter solide debatter og sterke resultater i de første delstatene trådte Sanders fram som den velgerne mente kunne gjøre jobben mot Trump. Men da Demokratenes elite samlet seg rundt Biden, så endret velgerne syn over natta. Plutselig var det Biden man mente var best til å ta Trump.

Fordi han er god i debatter, eller har en stor base av frivillige? Nei. Fordi han virker som kandidaten alle samler seg om.

Når alle stemmene er ferdig telt etter supertirsdag, vil Biden ha en ledelse på Sanders. Men den store fordelen er at han nå har fått vind i seilene. Han vant delstater der Sanders var favoritt. Skal Sanders kunne vinne må han på kort tid kontre utviklingen. Det beste håpet for å få dette til er å først bli støttet av Elizabeth Warren, for så å knuse Biden i debatt 15. mars.

Sanders er sannsynligvis avhengig av begge deler. Før debatten må han dessuten overleve en valgnatt som inkluderer mange viktige delstater inkludert Michigan, Mississippi, Missouri og Washington. Det blir en stor utfordring. Men klarer han det kan alt skje i ukene som kommer.

Imperiet slo tilbake på supertirsdag. Spørsmålet er om Sanders vender tilbake.

Følg Rediar Strislands oppdateringer fra USA på bloggen «Det nye USA».