I sitt innlegg i Dagbladet 28.9. gir NRKs nyhetsredaktør Knut Magnus Berge en ryddig framstilling av sitt syn på den borgerlige overvekten i NRKs debattsendinger. Samtidig illustrerer han godt den ubalanserte virkelighetsoppfatningen som nå hersker på Marienlyst, og som belyses i Manifest Tankesmies rapport «NRK i ubalanse?».
Som talspersoner for sterke fellesskapsløsninger med bred folkelig oppslutning, er vi vant til at politiske demagoger lenger til høyre setter merkelapper på Manifest Tankesmie. Men vi forventet ikke at de ansvarlige i NRK skal utdefinere vår folkefinansierte tankesmie som «ytre venstre», slik Berge nå gjør.
La meg sette uttrykket i perspektiv. Tross plasseringen ytterst til høyre i Stortinget, og politikere som Per-Willy Amundsen, hører jeg aldri NRK omtale Frp som et «ytre høyre»-parti. Denne journalistiske vennligheten gjelder tydeligvis ikke for oss på rødgrønn side.
Som talspersoner for sterke fellesskapsløsninger med bred folkelig oppslutning, er vi vant til at politiske demagoger lenger til høyre setter merkelapper på Manifest Tankesmie
Manifest Tankesmie er en bredt forankret, partipolitisk uavhengig idévirksomhet med støtte fra LO-kongressen og et titalls sentrale fagforbund, inkludert Sykepleierforbundet, NTL, Jernbaneforbundet, Fellesforbundet, Fagforbundet og Industri Energi. Vi beveger oss ikke i det «ytre» noe som helst, men midt i det rødgrønne landskapet.
Manifest Tankesmie samarbeider med Senterpartiet. Vi samarbeider med Ap. Vi samarbeider med Aker Solutions, Kværner, Framtiden i våre hender og Nito. I vårt styre sitter to representanter for Ap, den ene er partiets forskningspolitiker på Stortinget og tidligere ordfører for Nesodden. Den tidligere sjefen for vår tankesmie, Julie Lødrup, er sosialdemokratisk lokalpolitiker og sitter i LOs øverste ledelse.
Manifest Tankesmie står mye nærmere folk flest. I debatten vi mest aktivt har ført mot Civita – spørsmålet om felles velferd uten privat profitt – har vi over 60 prosent av velgerne i ryggen.
Det ville faktisk vært mer redelig å kalle milliardærenes tankesmie Civita for «ytre høyre». Kristin Clemet plasserer seg til høyre for NHO, når hun krever innskrenket streikerett for 800 000 renholdere, lærere, sykepleiere og andre ansatte i offentlig virksomhet. Civita står til høyre for hele Stortinget med sitt krav om kutt i verdens mest egalitære sykelønnsordning.
Manifest Tankesmie står mye nærmere folk flest. I debatten vi mest aktivt har ført mot Civita – spørsmålet om felles velferd uten privat profitt – har vi over 60 prosent av velgerne i ryggen. Milliardærenes tankesmie representerer i denne saken en liten minoritet .
Jeg tror ikke Berge kan vise til ett eneste forslag fra Manifest Tankesmie som er ytterliggående slik som Civitas ofte er. Likevel er Civita, ifølge NRK, alltid «den liberale tankesmien», mens nyhetsredaktøren utdefinerer vår folkefinansierte tankesmie som noe marginalt.
Dette er politiske handlinger. Statens kringkasting gir den konservative aktøren en merkelapp som øker dens nedslagsfelt og aksept («liberal» favner vel hele SV og halve Ap). Den rødgrønne aktøren skyves ut til en posisjon som nesten ingen vil identifisere seg med. Slik inngår NRK i den framvoksende sentrum/høyre elitekonsensusen på toppen av norsk offentlighet som vi har belyst i vår rapport.
Skal NRK unngå å bli megafon for andres vedtatte sannheter, må Marienlyst ha evnen til å justere sine egne.
Jeg tror på ingen måte Knut Magnus Berge bidrar til dette bevisst. NRKs journalister ønsker oppriktig politisk balanse på sikt. Nettopp derfor har jeg håp om å nå fram med hovedbudskapet: Skal NRK unngå å bli megafon for andres vedtatte sannheter, må Marienlyst ha evnen til å justere sine egne.