I ATEN: Etter ett år på gata har de ulovlig oppsagte renholderne i det greske finansdepartementet fått jobben tilbake.
25. januar i år fikk Hellas en ny, venstreradikal regjering med Syriza som dominerende parti. Siden har regjeringen, som ledes av statsminister Alexis Tsipras, vært i forhandlinger med det som tidligere var kjent som «troikaen»: IMF, den europeiske sentralbanken og EU-kommisjonen. Forhandlingene er tøffe, da partene står langt fra hverandre politisk. Samtidig er den nye regjeringen i gang med å endre landets politikk, og har inntatt regjeringskontorene med en helt annen holdning til sivilsamfunn og demokrati enn forgjengerne. Ellen Engelstad og Lotta Elstad var i Aten i perioden 26. april til 3. mai i år, og skriver om situasjonen i landet for Manifest Tidsskrift. Første sak i serien handler om rengjøringspersonalet som får tilbake jobben.
28. april møtte vi rengjøringspersonalet som fikk sparken fra jobbene sine i Finansdepartementet i august 2013, og som siden det har teltet på gata. De 595 kvinnene har blitt et symbol på alt som var galt og inhumant med kuttpolitikken som er påtvunget landet i bytte mot lån, og et viktig symbol for forandringen som Syriza vil stå for politisk. Tre dager etter at Syriza vant valget, den 28. februar i år, lovet landets nye finansminister Yanis Varoufakis dem jobben tilbake. Det har tatt litt tid mens man har ventet på at kontrakten med det private firmaet som tok over gikk ut, så kvinnene har beholdt leiren på tross av at de stoler på den Syriza-ledete regjeringen. Og i dag, 11. mai 2015, fikk de jobben tilbake etter å ha campet i ett år og seks dager. Vi intervjuet aksjonens uoffisielle talsperson Despina Kostopoulou om hvorfor de fikk sparken og hva de gjorde med det:
Vår kamp har blitt et symbol for folket, vi var de eneste som virkelig laget bråk for å få jobbene våre tilbake da så mange fikk sparken.
Hvorfor ble dere sagt opp av den forrige regjeringen?
– Vi ble sparket i august 2013, og ulike offisielle personer oppga ulike grunner til hvorfor. Jeg mistenker at de ikke helt hadde oversikt over det selv, men det hadde å gjøre med at de skulle oppfylle kravene i «the memorandum of understanding» med troikaen. Etter flere møter med den tidligere regjeringen, hvor vi krevde å få jobben tilbake, laget vi en sit-in-protest 7. mai 2014 som utviklet seg til en mer permanent leir.
Se videointervju med renholderne her:
Dere har blitt et symbol for Syriza. Har dere også samarbeidet med dem?
– Ja, Syriza-folk var de første som kom hit og sto ved vår side. Også medlemmer av kommunistpartiet kom, men det var hovedsakelig Syriza som var involvert i vår kamp. De gikk i demonstrasjon med oss, ble banket av politiet sammen med oss og var de vi kunne ringe om vi trengte hjelp med noe. Hver gang vi ble arrestert, kom partimedlemmer fra Syriza og hjalp oss, og vi på vår side gjorde dem til helter. Jeg støtter Syriza, men de har også tjent godt på oss, ler Kostopoulou.
– Etter denne prosessen har jeg og flere av de andre blitt aktive i partiet, jeg og en av kollegaene mine har stilt til valg for Syriza. Vår kamp har blitt et symbol for folket, vi var de eneste som virkelig laget bråk for å få jobbene våre tilbake da så mange fikk sparken. Det er derfor det var så viktig for Varoufakis å ansette oss igjen så fort som mulig.
Vet du hvem som erstattet dere da dere ble oppsagt?
– Vi har undersøkt forholdene til de nye firmaene som tok over jobbene våre og har brukt den informasjonen i retten. De nye kontraktene kostet staten mer enn oss, derfor mener vi at vi ble sparket på et urettmessig grunnlag. De betalte likevel sitt personale mindre enn vi fikk i lønn, fordi de tok ut mye i profitt. Det viser at troikaen bare var interessert i å sprake statsansatte, uavhengig av om det sparte penger eller ikke. De valgte oss fordi de trodde vi var et lett bytte som ikke ville lage bråk, men vi har overrasket alle med å gjøre det.
Jeg støtter Syriza, men de har også tjent godt på oss.
– Ikke bare trodde de at vi ikke ville reagere, men de trodde heller ikke at vi ville bruke loven og be om å få jobben tilbake i retten. Men det gjorde vi. Vi har blitt saksøkt tilbake for å ha kjempet mot politiet, som offentlig ansatt skal man ikke ha noen problemer med dem, men jeg tror ikke de vinner fram med det, sier Kostopoulou, som har blitt kjent over hele Europa etter den lange og intense aksjonen til renholderne.
– Jeg har vært og snakket over hele Europa, i Brussel, Frankrike og Tyskland. 15. januar snakket jeg for Die Linke i Tyskland til en fullsatt sal, det var en stor opplevelse.
– Når alt dette er over, vil jeg involvere meg mer i kampen for hjemløses rettigheter. Hus og mat er det viktigste for folk akkurat nå, vi må involvere oss i det.