Fransk våkenatt som protestbevegelse

Igjen samler indignerte seg på plasser og torg i Europa, fem år siden starten på den ikonoske 15M-bevegelsen i Spania. Siden 31. mars i år har franske demonstranter under navnet «Nuit Debout» i tusentalls samlet seg og sovet sammen ute, og den ikoniske Place de la République har blitt omgjort til et stort og levende politisk verksted i godt over en måned.

Det som begynte som en protest mot store endringer i den franske arbeidsmiljøloven, som blant annet vil gjøre det mye lettere å sparke folk, har utviklet seg til å bli en protestbevegelse som ligner Occupy i USA og 15M-bevgelsen i Spania. Sosialistregjeringen presser nå endringene i arbeidsmiljøloven gjennom parlamentet uten å ha flertall ved hjelp av en spesialregel.

13221599_1729909587233751_1614260916496734849_n
Protestplakat mot at regjeringen i Frankrike presser gjennom enringer i arbeidsmiljøloven uten flertall.

Nuit Debout, som omtrent betyr våkenatt, har vokst seg stor i Frankrike og spredd seg internasjonalt. Siden oppstarten i slutten av mars har de fått avdelinger i andre land, særlig i Belgia, og jobber med aktivister fra hele Europa og verden. Franske aktivister forteller om en ny glød og at de «aldri før har følt seg så involvert i demokratiet». Det sies også at venstresida i Frankrike, som har vært splittet og sliter med et høyrevridd sosialistparti i regjeringskontorene, har blitt mer samlet.

Det som begynte som en demonstrasjon mot endringer i arbeidsmiljloven har utviklet seg til å bli større, mer utflytende og til å handle om saker som skatteflukt, miljøødeleggelser, økende ulikhet og forsvaret av fundamentale rettigheter, som arbeid, bolig, miljø og ytringsfrihet. Når Frankrikes president Hollande nå overraskende har ytret motstand mot handelsavtalen TTIP, er det grunn til å tro at han føler seg presset fra massene i gata.

nuit debout
Nuit Debout samlet på Place de la République.

Forrige helg avholdt bevegelsen et internasjonalt stormøte i Paris hvor de la planer for veien videre og innkalte til en internasjonal protestdag den 15. mai. Denne har spredd seg over hele verden, og bare i Norden er foreløpig seks byer med på planene, blant annet Oslo.

Nuit Debout har tatt slagordet til den franske 68’er-bevegelsen, «L’imagination au pouvoir», makt til fantasien, og gjort det til sitt eget. Hva det blir av Nuit Debout er det enda for tidlig å si, men det er aldri galt å samles for å diskutere politikk. Særlig ikke i et land der venstresida står for drakonisk kuttpolitikk og Marine Le Pen forsøker å bli president. Dans la rue!