Uakseptabel unntakslov

Regjeringen ber nå om vide fullmakter og unntakstillstand fra Stortinget. Det er udemokratisk og unødvendig. Her snakker Frps Sylvi Listhaug på en pressekonferanse onsdag 19. mars om den andre økonomiske krisepakken som skal begrense det økonomiske tapet som følge av koronaviruset. Foto: Stortinget

Dette er hva Manifest Tankesmie mener om regjeringas forsøk på å drive igjennom en unntakslov bak lukkede dører:

– Å kjøre gjennom et hastevedtak nå, etter at saken har vært skjult for offentligheten, bryter med alle demokratiske prinsipper.

– Det er forståelig at mange ønsker maksimal handlekraft mot viruset, men å undergrave demokratiet er ikke veien å gå. Måten denne unntaksloven blir forsøkt innført på er helt uakseptabel.

– Det er svært alvorlig når statens ledere vil gi seg selv retten til å oppheve Norges lover og innbyggernes rettigheter med et pennestrøk. Det åpner for et korporativt elitestyre.

– Hvis statsministeren og Ap-lederen setter seg ned med NHO-sjefen og LO-lederen, kan lover som beskytter deg i dag være opphevet i morgen. Så lenge den politiske eliten er samstemt, kan lover og rettigheter endres over natta helt uten vanlig framgangsmåte for demokratisk debatt.

Det er forståelig at mange ønsker maksimal handlekraft mot viruset, men å undergrave demokratiet er ikke veien å gå.

– Det blir avdekket at den politiske eliten har sviktende demokratiske instinkter. Det er urovekkende at opposisjonen på Stortinget har hjulpet regjeringa med å holde dette dramatiske lovforslaget skjult for offentligheten i dagevis, mens diskusjonen har gått bak lukkede dører.

–Jonas Gahr Støre forpliktet Ap til å støtte unntaksloven før vi har hatt noen som helst offentlig debatt. Han setter partiet sjakk matt, i en sak av enorm og prinsipiell betydning. Hvor ble det av «mer åpenhet, mer demokrati»?

– Koronakrisa gir argumenter for utvida fullmakter, men ikke for dette antidemokratiske hastverket. Partier og organisasjoner har den siste uka vist at vi har en masse handlekraft allerede. Derfor tåler vi å diskutere denne dramatiske unntaksloven før den går til votering i Stortinget.

– De rødgrønne partiene bør som minimum kreve at fullmaktsloven får en hel ukes offentlig debatt før behandling. Da får regjeringa tid til å overbevise offentligheten om behovet for å kunne oppheve lover og rettigheter med et pennestrøk. Innvendinger kan komme på bordet. Og vi kan unngå å innføre en lov som undergraver demokrati og rettssikkerhet mer en absolutt nødvendig. Eller vi kan finne ut at vi klarer å håndtere dette viruset uten å suspendere rettssikkerheten til landets innbyggere.