QUIZ! Damer i opprør – Revolusjonær spesial!

Vi savner kvinnedagen, men heldigvis er det fredag og tid for lansering av quizboka «Hva vet du om damer?»! Den feires med en feministisk quizkveld i kveld, fredag 10. mars, på Ingensteds i Oslo kl.19. Varm opp til quiz med forfatterne Marta Breen og Jenny Jordahl med denne revolusjonære spesialquizen for Manifest Tidsskrift. Svar lengre nede på sida. God helg!

 

 1. I 1906 var hun med på å starte landets første fagforening – Nordens Klippe i Kirkenes. Hun gikk forrest i 1. maitoget med fanen: ”Ned med tronen, alteret, pengeveldet.” Hva het hun?

 

 1. Denne professoren har blant annet skrevet boka ”Søstre, kamerater!” I 1984 ble hun den første kvinnelige leder av AKP. Hva er navnet?

 

 1. Hva het den russiske politikeren og kvinneforkjemperen som var ambassadør i Norge i årene før den russiske revolusjonen?

 

4. Denne amerikanske borgerrettsforkjemperen ble kjent over store deler av     verden da hun 1. desember 1955 nektet å avgi sin plass på bussen i       Montgomery, Alabama, til en hvit passasjer. Hva het hun?

 

 1. Hun hjalp hundrevis av slaver med å rømme i årene før den amerikanske borgerkrigen, og gikk under tilnavnet ”Black Moses”. Hva het hun?

 

 1. Romanen ”Onkel Toms hytte” bidro til å øke motstanden mot slaveriet i hele USA. Hva het forfatteren?

 

 1. Hun ble kjent som suffragettenes martyr etter at hun kastet seg foran kongens hest og døde. Hva het hun?

 

 1. I februar døde 69 år gamle Norma McCorvey fra Dallas i Texas. Hun ble kjent over hele verden i forbindelse med en høyesterettsdom i 1973. Hvorfor?

 

 1. Hvilken polsk marxist uttalte følgende: ”De som ikke beveger seg, legger ikke merke til kjettingen rundt beina sine”.

 

 1. Hva het den 24 år gamle franskkvinnen som drepte den voldelige revolusjonsmannen Jean-Paul Marat i badekaret en julikveld i 1793?

 

 1. Hva er navnet på den tyske kommunisten som først lanserte ideen om en internasjonal kvinnedag?

 

12. Hva het læreren som etablerte Forsøksgymnaset i Oslo, og senere        markerte seg som en av bestemødrene mot atomvåpen?

 

 1. Hun er tidligere leder for Vänsterpartiet i Sverige, men meldte overgang til Feministisk Initiativ. Hva er navnet på denne karismatiske taleren og politikeren?

 

 1. Boka «Kampene» (2016) handler om hennes enestående innsats for homofiles rettigheter i Norge. Hva heter hun?

 

 1. Denne organisasjonen ble stiftet i 1976 av en gruppe utbrytere fra Kvinnefronten. Hva het den nye foreningen?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svar:

 1. Ellisif Wessel
 2. Kjersti Ericsson
 3. Aleksandra Kollontaj
 4. Rosa Parks
 5. Harriet Tubman
 6. Harriet Beecher Stowe
 7. Emily Davison
 8. Hun saksøkte amerikanske myndigheter for sin rett til å ta abort – og vant. Dermed ble selvbestemt abort innført i USA.
 9. Rosa Luxemburg
 10. Charlotte Corday
 11. Clara Zetkin
 12. Mosse Jørgensen
 13. Gudrun Schyman
 14. Karen-Christine «Kim» Friele
 15. Brød og Roser