Jo rikere de er, jo mer klager de

Stortingsrepresentant Kari Elisabeth Kaski (SV) langer ut mot milliardær Kristian Adolfsen om formueskatt. Foto: SV

Milliardær Kristian Adolfsen belærer finanskomiteens Kari Elisabeth Kaski (SV) om at hun «ikke skjønner en dritt». Dette er en interessant debatt!

Kaski skjønner ikke hvor ekstremt urettferdig det er, forkynner Adolfsen på Facebook, at han må betale formueskatt på milliardverdiene sine, mens kapitaleiere som er «utlendinger» slipper den skatten.

Når det gjelder å ikke skjønne en dritt, har Kaski i det minste skjønt at hun lever i Norge.

Her får du rett til barnehageplass. Gratis tilgang til utdanning for alle. Et velsmurt statsapparat. Lav korrupsjon, høy tillit mellom innbyggerne, en meget produktiv og effektiv samfunnsøkonomi.

Tallene viser at Norge er et paradis for kapitalistiske investeringer. Et samfunn hvor det ikke bare er mye bedre å være lavlønnet enn i USA, for eksempel, men også mye lettere å bli milliardær.

Ingenting av dette er gratis. Alt har en kostnad, Kristian Adolfsen. En viktig slik kostnad er skatt.

Formueskatten bidrar til at også de aller mest søkkrike i vårt samfunn bidrar noe til det fellesskapet som har gjort Norge til verdens beste samfunn å leve i, ifølge FN, i år etter år.

Også arbeidsfolk i Norge betaler skatt som «utlendinger» slipper. Mens vi punger ut med 25 prosent MVA på det meste, slipper amerikanere flest unna med rundt 7 prosent.

Ulikt Kristian Adolfsen, sitter de færreste arbeidsfolk og sipper på FB over «særnorsk» skatt. Det kan være fordi de ser sammenhengen mellom særnorsk skatt og særnorske samfunnsforhold.

Det er paradoksalt at Adolfsen hisser seg sånn opp over skatt. Han har jo blitt søkkrik på mine og dine skattepenger.

Norlandia-konsernet har hentet milliarder av kroner som folk flest har skattet til felles barnehager og eldreomsorg over i Adolfsen-brødrenes private profitørlommer.

Ingen burde betale skatt med større glede enn Kristian Adolfsen. Den utgiften er jo en ren inntektskilde for ham.

Denne mannen han har til og med tjent millioner på å selge barnehagetomter som ble gitt gratis av kommunen. De kommersielle aktørene hjalp oss jo med «dugnaden» for full barnehagedekning. Man kan lure på hvem som egentlig hjalp hvem.

I kommentarfeltene renner det nå over av påstander om at sosialistene drives av misunnelse i skattepolitikken. Men det er jo milliardæren Adolfsen som er misunnelig. På disse «utlendingene». Som altså slipper hans promiller i særnorsk formueskatt.

Hvis du er så misunnelig på utlendingene, hvorfor flytter du ikke bare til utlandet, Kristian Adolfsen?

Vil ikke, sier du? Du liker Norge, sier du?

Hvis du liker de særnorske samfunnsforholdene, tror jeg du må akseptere noe særnorsk skatter. Hvis ikke, har du ikke skjønt en dritt. Som det heter.

Som velferdsprofitør kan du uansett trøste deg med at skatten går til en veldig god sak. For hver krone du betaler inn, får du jo flerfoldige ganger tilbake.