PK-guide til VM i 2014

Verdensmesterskapet i fotball (for herrer, får vi legge til her, så vi ikke provoserer på oss noen feminister allerede i første avsnitt. Verdensmesterskapet for kvinner holdes… eh, på et seinere tidspunkt) går torsdag av stabelen i Brasil. For oss på venstresida er dette en forvirrende tid. Kan vi med venstre hånden på hjertet støtte et mesterskap med en prislapp på seksti milliarder kroner i land med flere titalls millioner fattige? Kan vi med god samvittighet feire en god finte eller et vakkert langskudd når fattige brasilianere strømmer til gatene for å protestere mot mesterskapet?

Ja, dersom vi bare gjør det på riktig måte. For undertegnedes del er det uansett for seint å ombooke billettene til Brasil. Her følger derfor en guide til hvilke lag man bør heie på i hver av VMs åtte grupper:

Gruppe A

Land: Brasil, Kroatia, Mexico, Kamerun.

Det som i alle fall er sikkert, er at man ikke skal heie på Kroatia. Et av prinsippene bak politisk korrekt fotballtitting er prinsippet om historisk ansvar. Man kan for eksempel ikke heie på gamle kolonimakter. Kroatia er riktignok ingen kolonimakt, men var alliert med tyskerne under krigen. Dessuten er de europeere, og alle europeiske land har en eller annen form for medskyld i verdens elendighet.

Like sikkert er det at Kamerun bør gå videre. En god tommelfingerregel er å heie på afrikanske lag der man kan. Finnes det ikke afrikanske land, er Latin-Amerika neste på lista. Vertslandet Brasil og Mexico er vanskelige å skille, men en kjapp titt på FNs HDI-indeks viser oss at Mexico er betraktelig rikere enn Brasil. Fordel Brasil, dermed bør Kamerun og Brasil gå videre.

Steinrike japanere med kinesisk blod på hendene fra andre verdenskrig reiser hjem uten et eneste moralsk poeng.

Gruppe B

Land: Spania, Nederland, Chile og Australia.

VMs kanskje svakeste gruppe, reint moralsk sett. Kolonimaktene Spania og Nederland kan ikke gå videre. Samtidig er Australia på sett og vis også et vestlig land, og har den siste tida markert seg som en versting hva angår asyl- og innvandringspolitikk.

Som sør-amerikansk nasjon og tidligere koloni er Chile en naturlig gruppefavoritt. For vår døde kamerat Salvador Allende ikke et minutts stillhet, men nitti minutter (og eventuelt ekstraomganger og straffesparkkonkurranse) i kamp!

Spania blir gruppejumbo, fordi landet i tillegg til å være kolonimakt også var det på latinamerikansk jord. Det er vanskelig å skille Nederland og Australia, men en opptelling av spillere viser at mens hollenderne har tre flerkulturelle i sin startellever (De Guzman, Martins Indi, Vorm) har australierne bare én spiller med ikke-europeiske aner (halvt samoanske Tim Cahill). Chile vinner gruppa suverent, Nederland skraper seg videre takket være sine flerkulturelle spillere.

Gruppe C

Land: Colombia, Hellas, Elfenbenskysten, Japan.

Moralsk sett er dette dødens gruppe. Afrikanske Elfenbenskysten må gå videre, det samme bør også latin-amerikanske Colombia. Men som eneste europeiske land fortjener også Hellas å gå videre, etter år med økonomisk krise og sterk framgang for venstrefronten Syriza. Steinrike japanere med kinesisk blod på hendene fra andre verdenskrig reiser hjem uten et eneste moralsk poeng.

Elfenbenskysten blir gruppevinner, og jeg går for en real bombe på andre plass og tror det riktige her blir at Hellas tar seg videre. En tøff avgjørelse for fattige Colombia, men de får nesten takke seg selv etter nesten et helt tiår som Latin-Amerikas mest høyrevridde land.

Som eneste europeiske land fortjener også Hellas å gå videre, etter år med økonomisk krise og sterk framgang for venstrefronten Syriza.

Gruppe D

Land: Uruguay, Costa Rica, England, Italia.

En enkel gruppe, rent politisk sett. Tatt i betraktning at det bare finnes 22 land i verden England ikke har invadert, er de suveren gruppejumbo. Det historiske ansvaret kan selv ikke flerkulturelle stjerner som Raheem Sterling og Daniel Sturridge løpe fra. Italia fortjener heller ikke mange poeng.

Uruguay og Costa Rica blir en interessant duell om førsteplassen i gruppa. Bare elleve plasser skiller dem på FNs HDI-indeks (i favør Costa Rica, som er noe mindre utviklet enn Uruguay). Imidlertid tror jeg det riktige her skal være at Uruguay vinner gruppa, takket være president José Mujica, en venstreorientert president som har legalisert marijuana og homofilt ekteskap og som nekter å flytte inn i presidentpalasset og i stedet har blitt boende i sitt gamle hjem. Uruguay vinner gruppa, Costa Rica også komfortabelt videre.

Gruppe E:

Land: Sveits, Ecuador, Frankrike, Honduras.

Også denne gruppa er enkel. Kolonimakten Frankrike blir moralsk og politisk jumbo, selv om landet får en ørliten pluss i margen for å være første fotballnasjon i verden som for alvor integrerte innvandrerbefolkningen i landslaget. Sveits kan til nøds få noen ekstrapoeng for å være utenfor EU, men er ellers en styrtrik og usympatisk banknasjon som gjemmer bort penger for krigsherrer og andre menneskerettsforbrytere og dessuten avskyr innvandrere. Fattige Ecuador og Honduras videre på walkover her.

Gruppe F:

Land: Argentina, Bosnia-Herzegovina, Iran, Nigeria.

En utrolig tøff gruppe. Her finner vi en afrikansk nasjon (Nigeria), USAs fremste fiende i verden (Iran), et krigsherjet, muslimsk land i Europa (Bosnia-Herzegovina) og Che Guevaras hjemland (Argentina). Helst skulle jeg sett at alle fire nasjoner kunne gå videre (FIFA burde vurdert en regelendring som gjorde at samtlige 32 nasjoner i mesterskapet kunne vinne, men ettersom organisasjonen er i lomma på big business, er det ingen grunn til å tro at det vil skje uten en global fotballrevolusjon).

Vi kan heller ikke se bort fra Iran, et land som trassig og konsekvent har stått opp mot USatan i en årrekke.

Til sist må jeg likevel lande på Nigeria og Iran som favoritter i denne gruppa. Nigeria er som kjent et afrikansk land, og kvalifiserer seg dermed automatisk. Vi kan heller ikke se bort fra Iran, et land som trassig og konsekvent har stått opp mot USatan i en årrekke. Bosnia kniper tredjeplassen, og Argentina havner dessverre helt sist.

Gruppe G:

Land: Tyskland, Portugal, USA, Ghana.

Hoppet fra gruppe F til gruppe G viser hvor urettferdig trekningen av VM-gruppene er. FIFA burde til neste gang vurdere å innføre et ny seedingsystem, basert på moral heller enn resultater. Her har vi en overlegen gruppevinner i form av Ghana. Deretter begynner det å bli vanskelig å se hvem man skal heie på.

USA er verdens verste nasjon, og direkte eller indirekte medskyldig i så å si hvert eneste militærkupp i Latin-Amerikas historie. Portugal er hardt rammet av finanskrise, men også en gammel kolonimakt, ja til alt overmål Brasils gamle kolonimakt, og dermed diskvalifisert fra å vinne et mesterskap i Brasil. Og Tyskland? 1933-1945.

Det må likevel bli Tyskland som går videre her, bak relativt suverene Ghana. Det smerter å si det, men det en ufravikelig regel at en gammel kolonimakt ikke får vinne i sin gamle koloni.

Gruppe H:

Land: Belgia, Algerie, Russland, Sør-Korea.

Nok en enkel gruppe. Algerie er som afrikansk land sikret direkte kvalifisering, mens Belgia som rikt europeisk land (og hovedstaden i EU), ender som soleklar jumbo. Hva så med Russland og Sør-Korea? Her må vi gå etter storpolitikken. Mens Sør-Korea er USAs forlengede arm i Øst-Asia og Korea-konflikten, er Russland for tida offer for en grusom propagandakampanje i vestlige medier etter å ha grepet inn mot et fascistisk kupp i Ukraina. Dessuten har russerne en stolt historie, særlig i perioden 1917-1991. Algerie og Russland videre.

Til sist er det grunn til å minne om noen generelle regler: VM og fotballtitting skal som dere er kjent med være sexisme-, rasisme- og dyreplagerifri sone. Det er en vanskelig øvelse for oss på venstresida å få ha det så gøy som vi har det under VM. Men følger du retningslinjene over tror jeg du skal kunne overleve VM med moralen i behold.

Godt mesterskap!