Kim, men ingen kos

Alle som har jobbet i nettavis vet at det er klikk som gjelder. Enten det er babymagen til Tone Damli Aaberge, en hund som er blitt bestevenner med en slange eller rett og slett bare en veldig god nyhetssak er målet det samme: Klikk, klikk og atter klikk.

Det siste året har Dagbladet rullet ut et nytt våpen i krigen om klikkene: Elleville nyheter om Nord-Korea og diktator Kim Jong-Un, i tabloid språkdrakt dubbet «Diktator-Kim».

Enhjørninger og hårklipp
Denne uka har det handlet om hårklipp. Først slo Dagbladet opp en sak om at alle nordkoreanske menn måtte klippe seg som Diktator-Kim (undertittelen er «Samtidig prøveskyter Kim Jong-Un mellomdistanseraketter». Enkelte ville kanskje mene at nettopp dette, og ikke hårmoten i Nord-Korea, var den virkelige saken). Da dette viste seg å kanskje ikke stemme likevel, kjørte avisa på med en ny klikkvinner: «Det er likevel ikke helt sikkert at alle nordkoreanske menn har fått beskjed om å klippe seg som Kim».

«Nå ser Kim Jong-Un på ting igjen»

Tidligere har avisa moret seg over en nordkoreansk gigantsoldat. Bilder fra en parade i Pyongyang viser en kanskje to en halv meter høy mann, som Dagbladet spekulerer i om skal være landets nye hemmelige våpen. Gud, så spennende.

Det er mye som er morsomt i verdens verste diktatur: «Nå ser Kim Jong-Un på ting igjen». «Nord-Korea: – Vi har funnet bevis for enhjørninger». «Her peker Kim Jong-Un nese til Europa» (saken handlet om en skiheis). «Er Kim Jong-Un på svensk TV?». «Diktator-Kims nye våpen: Musikk». «Kim Jong-Un besøker Louis Vutton. Eller vent litt, her er det noe galt…». Og selvfølgelig litt romantikk: «Har Kim Jong-Un forelsket seg i nordkoreansk pop-artist?».

Reduseres til klikkvinner
La det bare være sagt: Kim Jong-Un er en lattervekkende figur for de fleste av oss. Mye av det som kommer fra regimet i Pyongyang sorterer i kategorien «vet ikke om man skal le eller gråte». Det skal og bør også være lov å tulle med det aller meste, inkludert folkemord og diktatur. Også for en avis som Dagbladet.

Men når et grusomt diktatur blir redusert til et sirkusnummer som skal generere annonseinntekter i en norsk nettavis, da går det for langt. En Dagbladet-journalist jeg kjenner innrømmet over en øl at avisas dekning av Nord-Korea handlet om at det gir klikk som bare faen. Akkurat som Tone Damli, morsomme katter eller folk som tryner i rulletrappen. Forskjellen er bare at Diktator-Kim er noe mer enn et klikkfenomen. Han er en høyst reell diktator. Å bruke Kim Jong-Un og hans forkvaklede regime til å skapeNå klikk, er ganske smakløst.

Kall meg gjerne humørløs. Men det er vanskelig å holde humøret oppe i møtemed fakta fra bakken i Nord-Korea.

FN anslår at mellom 200.000 og tre millioner nordkoreanere har dødd av sult siden 1990. 120.000 nordkoreanere sitter innesperret som politiske fanger i landets konsentrasjonsleirer. Diktator-Kim utgjør en konstant fare for atomkrig i verdens mest folkerike område. Dette er blodig alvor, ikke memes.

Kall meg gjerne humørløs. Men det er vanskelig å holde humøret oppe i møte med fakta fra bakken i Nord-Korea. Norske aviser, Dagbladet inkludert, har et ansvar for å formidle lidelsene til nordkoreanere flest. Det er dette som samfunnsoppdraget, ikke klikkorientert kos på Diktator-Kims bekostning. Neste gang jeg ser Kim Jong-Un på Dagbladets forside håper jeg å lese om noe annet enn skiheiser, enhjørninger og kjempesoldater.