Filmomtale: We are Wisconsin

Dette er historien om hva som skjedde da Guvernør Scott Walker (R) prøvde å ta fra folket i Wisconsin retten til å drive kollektiv lønnsforhandling. Retorikken kjenner vi i igjen: Politikerne tegnet opp et krisebilde av en delstatsøkonomi som var i ferd med å kollapse over hodene på dem. Løsningen har vi også hørt før: Fjerne fagbevegelsens rett til å forhandle på vegne av offentlig ansatte.

Det gjør godt i hjertet å se 100 000 mennesker demonstrere for retten til kollektive lønnsforhandlinger. Sykepleierne, lærerne og sosialarbeiderne var redde for en virkelighet der de må møte opp en og en hos sjefen for å forhandle frem sin egen lønn og egne arbeidsvilkår. De så at noen prøvde å ta fra dem tryggheten ved å være organisert, og de reagerte med en massiv mobilisering.

Dette er en bevegende film som følger hverdagshelter som står opp for rettighetene sine. Vi blir blant annet kjent med en lærer og en politimann og følger dem gjennom en politisk oppvåkning. Poenget med fagorganisering blir plutselig så tydelig for mange som tidligere ikke har vært interesserte i faglige rettigheter.

wearewisconsin

Av Amie Williams, 2012