Hvem gir du penger til, Brende?

marielleleraand

Det er ikke bare Russlands aggresjon på Krim-halvøya som gir grunn til bekymring i kjølvannet av dramaet i Kiev. I Ukraina skjer det også noe annet som burde skremme vettet av mange. Det er skapt et Frankensteins monster – som Børge Brende har planer om å gi penger til.

Nynazistiske Sovoboda
Jeg sikter til den voksende innflytelse til de ukrainske høyreekstremistene i partiet Svoboda og den militante Høyresektoren. Dette er rasistiske, antidemokratiske og antikommunistiske bevegelser som identifiserer seg med historien til ultranasjonalistiske bevegelser som sto bak massedrap på jøder og polakker under andre verdenskrig. Svoboda deltar som observatører i Alliansen for europeiske nasjonale bevegelser, som blant annet inkluderer det ungarske anti-jødiske og romfiendtlige partiet Jobbik og det svenske Nasjonaldemokraterna. Partiet er så ytterliggående at selv Sverigedemokraterna ikke vil ta i det med ildtang.

Den jødiske verdenskongressen definerer Svoboda som et nynazistisk parti, og som en viktig kilde til å spre antijødisk hat i Ukraina. Europaparlamentet definerte i desember 2012 partiet som rasistisk, antisemittisk og xenofobisk, og oppfordret demokratiske partier til ikke å samarbeide eller inngå i noen former for allianse med dem.

Pengestøtte fra Brende
Men disse gruppenes innflytelse hindrer likevel ikke Børge Brende i å love den nye regjeringa pengestøtte. De mørskeblås utenriksminister er ikke særlig bekymret. – Jeg opplever det som en god og representativ regjering, sammensatt av ulike representanter. Jeg synes det er en regjering vi kan samarbeide med, uttalte han til nrk.no i forbindelse med sitt besøk i Kiev torsdag.

Hvordan kan det ha seg at Brendes eneste bekymring knyttet til å støtte Ukrainas nye regjering ser ut til å handle om korrupsjon?

Det er ikke dermed sagt at han ikke vil stille krav. Brende lover nemlig økonomisk støtte fra Norge, «Forutsatt at det gjennomføres økonomiske reformer og tas et oppgjør med korrupsjonskulturen – oligarkene som har styrt for mye, og at man innfører lover som beskytter minoriteter og gir rettigheter til den russiske minoriteten i øst.»

Hvordan kan det ha seg at Brendes eneste bekymring knyttet til å støtte Ukrainas nye regjering ser ut til å handle om korrupsjon?

Kanskje gjør han det vel vitende om at norske velgere neppe vil rynke på nesa over uttalelsene. Dagbladet, VG, Aftenposten, NRKs Urix og Dagsrevyen har hittil foret oss med perspektivet ”demokratiopprør i Ukraina” i sin dekning. Bare så det er klart: Rødt mener det var legitimt å protestere mot det korrupte regimet til Janukovitsj. Men det kartet som tegnes opp i mediene av opprørsbevegelsen som nå har fått regjeringsmakt, stemmer imidlertid ikke med terrenget.

Naziflagget vaier i Kiev
Høyresektoren, som er en nynazistisk milits, var de som gjennomførte en væpnet revolusjon i landet da deres styrker overtok og okkuperte parlamentet og offentlige bygninger. Deres rødsvarte naziflagg vaier fortsatt ved inngangen til parlamentsbygningen.

Høyresektoren har hittil blitt utelatt som aktør når mediene rapporterer. Dette selv om de altså består av væpnede militante nasjonalister, hvorav mange har nynazistisk bakgrunn, som nå later til å ha en betydelig innflytelse i Kiev både i kraft av fysisk styrke og ved at lederen Dmytro Yarosh har blitt utnevnt til nestleder i det nasjonale sikkerhetsrådet. Yarosh har tatt til orde for å innføre et landsomfattende forbud mot Regionenes Parti og Ukrainas Kommunistiske Parti. Partiene er allerede blitt forbudt lokalt i flere regioner og byer i Vest-Ukraina, og flere partimedlemmer og eiendommer angrepet, blant annet har bevæpnede bander ramponert Kommunistpartiets kontorer i Kiev og satt fyr på huset til partiets leder Petro Symonenko.

Deres rødsvarte naziflagg vaier fortsatt ved inngangen til parlamentsbygningen.

Sjefen for Det nasjonale sikkerhets- og forsvarsrådet er i tillegg grunnleggeren av det nasjonalsosialistiske partiet, Svobodas forgjenger, Andriy Parably. Svoboda deltar med tre representanter i den nye ukrainske regjeringen, i tillegg til at de har blitt tildelt det viktige embete som riksadvokat.

Det at big business, USA og EU ikke har problemer med – men aktivt samarbeider med – fascister, burde også føre til like kritisk mediedekning som den Putin nå opplever. Hvorfor utfordrer ikke mediene EU-liberalere eller høyrefolk som nå støtter en regjering der ledende representanter for et av regjeringspartiene aktivt har spredt nazistisk propagandamateriale, blant annet skrifter av de tyske nazistenes propagandaminister Joseph Göbbels?

Demonstrantene på Maidanplassen var fra mange ulike grupperinger, og det er åpenbart at ikke alle var høyreekstreme. Det rettferdiggjør imidlertid ikke at mediene har oversett høyreekstreme grupperingers sentrale rolle, og hittil ikke stilt spørsmål ved det. Vesten risikerer nå å gjenta samme feil som så ofte før, hvor man tenker at min fiendes fiende er min venn, og derfor også min alliert. Denne tankegangen bidro i sin til til å bygge opp både Saddam Hussein og Osama bin Laden, som fikk støtte og våpen fra USA. I dag vet alle at det bidro til å skape monstre vi gjerne skulle vært foruten. Risikerer vi å gjøre det samme i Ukraina? Finansiert med penger fra den norske stat?

Hard krav fra troikaen
Demonstrasjonene startet i november i fjor da Janukovitsj sa nei til en assosieringsavtale med EU. Russland hadde et bedre tilbud, som innebar 30 milliarder dollar i lån – uten slike betingelser som det IMF nå krever av Ukraina. IMFs hestekur er velkjent. Hellas er et tydelig eksempel, der vi ser at det kreves kutt i offentlige utgifter, noe som i praksis betyr lavere offentlige lønninger og kraftige reduksjoner i pensjonsutbetalinger, og som fører hundretusener ut i fattigdom.

Ledende medier og politikere i Norge framstiller det som uproblematisk at troikaen marsjerer inn i møtelokalene samme dag som en ny regjering er på plass, og forsøker å diktere den økonomiske politikken. Mangelen på kritisk innstilling fra norsk hold vitner om en ren oss- og dem-tankegang, farget av hvilke allianser Norge inngår i. Det er ikke av veldedighet EU, USA og IMF pluss Norge nå toger inn i Ukraina med sine planer for landet. Det er nøye planlagt og en ønsket utvikling for å utvide EUs markeder, som gjør at Russland føler seg presset. Det forsvarer på ingen måte Putins militære reaksjon, men det er nødvendig å ta med seg for å forstå hva som skjer.

 • Lab Roy
 • digi_owl

  Skulle tro den kalde krigen ikke var over…

 • Simen

  Dette er kortsiktig tenkt og desuten vill gambling: Fascistene utgjør selvsagt ikke noe flertall i dag, men de er den best organiserte og bevæpnede delen av koalisjonen som kuppet det demokratisk valgte regimet.Vi skulle tro at de konservative, Høyres søsterparti, hadde lært fra 1930-tallet at det er livsfarlig å basere seg seg på allianser med fascister som kontrollerer gata med terror, for å ramme politiske motstandere. De ukrainske ultra-nasjonalistene knytter seg an til en meget blodig historisk tradisjon, og nå besitter de også strategiske posisjoner i det statlige sikkerhetsapparatet. Minoriteter og anti-fascister på venstresiden har all grunn til å være redde. Økonomisk står man foran en velkjent ny-liberal reformpakke som vil gjøre veldig mange mennesker enda mer desperate, og drive mange av dem rett i armene på ultra-høyre. Fortsettelsen i Ukraina kan bli mye verre. Men, som det stadig heter, når det nyses i Washington, tørker man seg i nesa i norske UD.

  • Simen

   Bra da at ikke venstresiden, hverken Rødt eller SV, har falt i den motsatte grøften av hva Høyre gjør, ved rett og slett å backe opp Russland. Dette gjelder selv om Russlands politikk er rasjonell og forståelig, ettersom de bevisst har vært blitt tilbake geo-politisk i mer enn to tiår og nå har nådd et smertepunkt som var helt forutsigbart. Det bør overlates til høyresiden stadig å kompromittere seg ved la stomakters geo-politiske interesser trumfe egne prinsipper.

   • Simen

    Skjønt jeg ser dessverre av SV’s hjemmeside at Solhjell har problemer med å ta entydig avstand fra både USAs politikk og si klart fra om det nye regimet. Antagelig bør SV prise seg lykkelig over ikke lenger å sitte i regjering, folk tåler ikke særlig mer slikt fra SV nå?

 • Irina Pugacheva Mork

  jeg skal vise dere hvem til… venstre – banderas «arbeid» som kom til styret i Ukraina nå. Foto fra andre verdenskrigen. Høyre – monument til de ofrene i Polen. Støtte mer… bandera kommer i Norge

  • Alexander Tymczuk

   Det er viktig å være redelig i debatter, og å ikke spre løgn. Dette bildet er ifølge de polske historikerne Dariusz Stola og Ada Rutkowska tatt før krigen, og viser fire barn av Marianna Dolinska, en sigøynerkvinne som bodde i nærheten av landsbyen Antonówka. Natt til 12. desember 1923 hang hun sine barn i et tre.

   Stefan Bandera er en kontroversiell historisk figur, som er gjenstand for to vidt forskjellige historiefortolkninger i Ukraina i dag. I Vest-Ukraina anser mange Bandera for å være en frigjøringshelt som kjempet mot både den røde arme og nazistene (selv om han en periode inngikk et ‘strategisk partnerskap’ med nazistene – hans ønske om å opprette en selvstendig ukrainsk stat med nazistenes hjelp førte senere til at han havnet i Sachsenhausen konsentrasjonsleir). I Øst-Ukraina blir hans ansett som en fascist.

   Det er vesentlig å få med seg at Bandera ikke hylles som en fascist-leder i Vest-Ukraina. Man kan kritisere hans tilhengere for å underkommunisere de mørkere sider ved Bandera og OUN/UPA, men man kan ikke nødvendigvis utlede at en som holder et Bandera-portrett eller et UPA-flagg (dette er ikke et naziflagg, slik artikkelforfatteren feilaktig tror) er en fascist.

   Det er for øvrig et interessant paradoks at polakker, som fikk merke UPAs harme mer enn noen andre, støtter det ukrainske folkeopprøret mer enn noen andre.

   http://fototekst.pl/wianuszek-z-dzieci/

   http://www.civitas.edu.pl/pub/mediaOnas/2007/rzeczpospolita_2007_05_19_falszywy_opis_prawdziwe_zbrodnie_pdf2%5B1%5D.pdf

   Tidligere har for øvrig dette bildet blitt brukt for å vise bolsjevikenes fremferd i 1919

   • Irina Pugacheva Mork

    Det var lurt å sende artikkelen på polsk, men jeg tror deg.

    Det er viktig å være redelig i debatter, og å ikke spre løgn.

    «Независимое украинское государство» господин Бандера хотел создать на польских и советских территориях включительно. Но населено оно должно быть только украинцами.

    …ОУН(б) – «Организация украинских националистов (бандеровское движение)». Её руководитель – Степан Бандера (1909 года рождения, ликвидирован в 1959 году в ходе операции органов госбезопасности СССР). Именно бандеровцы в дальнейшем
    доминировали в националистическом движении на Западной Украине, создав в годы Второй мировой войны весьма сильные и многочисленные вооружённые формирования – Украинскую повстанческую армию (УПА).

    На первоначальном этапе ОУН декларировала своей ближайшей целью защиту этнического украинского населения от репрессий и эксплуатации со стороны польского и советского правительств, а конечной целью – создание самостоятельного и единого украинского государства, которое должно было включать в себя польские, советские, румынские и чехословацкие территории, населённые украинцами.

    ОСОБАЯ «чёрная страница» в летописи преступлений оуновцев – широкомасштабные действия против польского населения, которые бандеровцы развернули с началом формирования УПА, то есть примерно в марте 1943 года.

    Вот выдержки из отчётов советских партизан: «Украинские националисты проводят зверскую расправу над беззащитным польским населением, ставя задачу полного уничтожения поляков на Украине. В Цуманском районе Волынской области сотне
    националистов было предписано до 15.04.43 уничтожить поляков и все их населённые пункты сжечь. 25.03.43 уничтожено население и сожжены населённые пункты: Заулек, Галинувка, Марьянувка, Перелисянка и другие».

    «В райцентрах Степань, Деражная, Рафаловка, Сарны, Высоцк, Владимирец, Клевань и другие националисты проводят массовый террор в отношении польского населения и сёл, причём необходимо отметить, что националисты не расстреливают поляков, а режут их ножами и рубят топорами независимо от возраста и пола».

    Летом 1943 года в округе Волынь и Подолия рейхскомиссариата «Украина» были проведены акции УПА по очистке территории от польского элемента, жертвами которых стали более 36 тысяч поляков (преимущественно женщин, детей и стариков). Наиболее крупная акция была осуществлена 12 июля 1943 года, когда
    одновременному нападению подверглись около 150 населённых пунктов, в которых проживали поляки. Спасаясь от террора УПА, поляки соглашались на отправку в трудовые лагеря Германии и стремились к переезду в округа «генерал-губернаторства» с преобладающим польским населением.

    К началу осени 1943 года многие районы округа Волынь и Подолия
    рейхскомиссариата «Украина» стали «этнически чистыми». В одном из донесений бандеровцев за первую декаду сентября 1943 года (район Млынив) говорится: «Местность в целом очищена. Ляхов чистокровных нет». В действиях против поляков также принимали участие подразделения добровольческой дивизии войск СС
    «Галиция».

    С начала 1944 года начинается широкомасштабная антипольская акция в округе Галиция генерал-губернаторства. В течение января–марта 1944 года польские поселения систематически подвергались нападениям отрядов УПА и подразделений дивизии войск СС «Галиция». Наиболее известной их совместной акцией стало
    уничтожение польской деревни Гута Пеняцкая, где было уничтожено более 500 мирных жителей.

    По польским данным, в округе «Галиция» в первой половине 1944 года были убиты около 10 тысяч поляков и ещё более 300 тысяч были вынуждены бежать во внутренние районы генерал-губернаторства. Действовавшие на территории Польши
    отряды УПА совершали нападения на поляков вплоть до начала 1947 года. Всего же, по имеющимся оценкам, от рук УПА погибли от 100 до 500 тысяч поляков.

    Я не знаю, как назвать существо, под руководством которого творилось все это, у которого цели были те же самые, что и у фашистов. Те, кто несет портрет Бандеры и флаги УПА сейчас – желают того же. Не надо лукавить. Не надо вводить норвежцев в заблуждение. По поводу фотографии: то, что творили бандеровцы
    намного ужаснее того, что показывает фото.

    Кстати о поляках. Никакого парадокса нет. Материально бедный народ свято верит, что заграница им поможет, не зря в Норвегии наблюдается наплыв рабочей силы из Польши. А ради этого можно забыть, что мою бабушку бандеровцы четвертовали.

    Оставляю вас со своей совестью. Я ведь знаю, что вы скажете. Вас не убедят ни фотографии, ни секретные материалы, публично, я имею в виду. В душе-то вы все правильно понимаете.

    Информация взята с сайта http://topwar.ru/

    • Alexander Tymczuk

     Artikkelen ble på polsk, siden dette er polsk historie.

     Jeg forstår imidlertid ikke hva du skriver. Vi er i Norge nå. Her snakker og skriver vi norsk.

     • Irina Pugacheva Mork

      Det har google translater, ikke problem for oversette. historien
      skrevet for lenge siden. det er mange dokumenter som viser «hvem er
      hvem». Jeg skrev en dokumentar funksjon av Bandera. Hvis det blir viktig for noen å
      vite hvem er Bandera, de skal oversette artikkelen, hvis ikke – da de skal tro
      deg.

     • Alexander Tymczuk

      Jeg har ikke noe behov for å renvaske Stefan Bandera. Mitt utgangspunkt er at bruken av ham som en historisk figur er mer kompleks en det som kommer frem i russisk media,

      Viktigst av alt var mitt motsvar til deg et forsøk på å opplyse deg om at du sprer falsk informasjon. Det virker imidlertid ikke å ha gått spesielt hardt inn på deg.

     • Irina Pugacheva Mork

      Bilde
      faktisk tatt fra «Psykiatrisk Yearbook» («Roczniku Psychiatrycznym»). Du helt forstår
      ikke hva jeg mener. Eller ønsker ikke å forstå. Bildet viser den populære
      metoden for å drepe, som begått av UPA>OYN. Om masse av «kranser av barn» eller mennesker
      som var knyttet til treet og brutalt drept, vet ikke kun du, kanskje.

     • Irina Pugacheva Mork

      Det var
      flere prosjekter for monument til Banderas ofrene, fotografier av prosjekter
      jeg viser deg. Medlemmer av komiteten byggingen av monumentet avviste for den
      «realisme»- Derfor ble det vedtatt av det tredje alternativet, rent
      symbolsk. som du kan se, de alle ligner på kjent bildet.

 • Simen

  Ettersom jeg går ut fra at relativt få av Manifest Tidsskrift kjernegrupper leser Vårt Lands Verdidebatt, tillater jeg meg å gjengi Jan Otto Johansens artikkel der. Håper leserne her tilgir meg dette:

  «Er vi blinde?Publisert I går kl. 09:45 – 9463 visningerInnlegg

  De nasjonalistiske krefter som er kommet til makten i Ukraina og de enda mer ekstreme som presser på, representerer holdninger som burde skremme oss alle.

  Fra mitt midlertidige “eksil” i Spania kan jeg ikke la være å reagere på den historieløshet som preger mange vestlige og norske reaksjoner på den alvorlige krisen i Ukraina. De ekstremt najonalistiske og delvis antisemittiske tendenser innen den opposisjon som har erstattet den korrupte og brutale president Janukovitsj, forties eller bagatelliseres til tross for at noen av dem som nå er kommet til makten og de som fortsatt presser på som paramilitære grupper, ligger like langt til høyre som Le Pen i Frankrike eller Jobbik i Ungarn. Interessant nok har fornuftige folk i Fremskrittspartiet tatt avstand fra disse, slik Carl I. Hagen i sin tid nektet å la sitt parti bli medlem av den europeiske høyrepopulistisk bevegelse og heller ikke ville innvitere Haider til Norge. Men hva med regjeringen forøvrig og utenriksminister Brende som jeg ellers har stor sans? Skjønner de hvilke krefter som nå er aktive i Ukraina?

  For å unngå misforståelser: Størstedelen av dem som protesterte mot Janukovitsj og mot Kremls press er ikke fascister. Ukrainsk ungdom hadde rett og slett fått nok av uærlige maktpolitikere i Europas kansje mest korrupte land. Disse ungdommer ønsket en åpning til Europa, dit de ville reise fritt og kanskje kunne studere og få seg en jobb. De utgjorde hovedparten av Maidan-protestantene.

  Men samtidig var det høyreradikale fascistiske grupper som presset på og bidro til at den avtale som den tyske og den polske utenriksminister fikk i stand, ikke ble mer enn et døgn gammel. Av 20 statsråder i den provisoriske ukrainske regjering ligger fire-fem meget langt til høyre. En av dem er blitt sjef for det nasjonale sikkerhetsrådet. Nå gjør de seg lekre, som det heter i eventyret, for ikke å utfordre et EU som skal gi gigantiske kreditter. Dette liker ikke arbeidsløse i Hellas, Italia, Portugal og Irland. Her i Spania mener mange unge som ikke får jobb og må flytte hjem til mamma at de kunne trenge litt støtte.

  Det er så sin sak. Men mer alvorlig er det at de nasjonalistiske krefter som er kommet til makten i Ukraina og de enda mer ekstreme som presser på, representerer holdninger som burde skremme oss alle. Timothy Snyder som er meget kritisk til Putin og hans press på Ukraina, sier at det til tross for hans sympati for dem som styrtet Janukovitsj er et faktum at nasjonalister nå har erobret viktige posisjoner i Ukraina. Snyder viser i sin viktige bok “Bloodlands” hvordan ukrainere i likhet med baltere og hviterussere myrdet jøder uten at tyskerne måtte be dem om det.

  To tredjedeler av Europas jøder ble utslettet før utgangen av 1942, altså før Auschwitz-Birkenau ble operativ. I Baltikum holder “Alte Kameraden” med blod på hendene manifestasjoner til tross for at tyskerne protesterer mot dette. Etter at disse land frigjorde seg fra de sovjetise åket fikk jo alle tidligere SS-folk tyske pensjoner. En jødisk nabo som såvidt unnslapp massakrene, besøkte stedet i Litauen der hun og hennes myrdede slektninger kom fra. Hun registrerte at befolkningen der fortsatt var antisemettisk. I et nytt museum i sentrum av Riga hylles tyske og latviske SS-offiserer som vi vet myrdet jøder, sigøynere og russere.

  Medlemmer av den høyreekstreme bevegelsen Svoboda og fascistpartiet SNPU i Ukraina har lenge vært antisemittiske. Deres leder, Alek Tsjotnik, talte åpent om “jødisk avskum” og en “Moskva-jøfisk mafia”, en moderne versjon av “judo-bolsjevik” som ble brukt i mange år og fortsatt anvendes i Ukraina og Øst-Europa. Makkverket «Sions vises protokoller» og Hitlers «Mein Kampf» er oversatt til ukrainsk. Jeg fikk flere steder i Ukraina kjøpt dem i kiosker sammen med annet antisemittisk materiale. Ukrainere jeg snakket med, mente jeg burde lese dette. Da ville jeg forstå hvor farlige jødene er.

  At Janukovitsj-regimet betegnet fredelige demonstranter som “jøder” og “sionister” endrer ikke noe ved dette. Kommunister har også brukt det antisemittiske kortet når det passet dem, slik stalinistene gjorde i de såkalte anti-sionist-prosessene og slik den Moskva-skeptiske polske general Moczar gjorde. Det bare bekrefter det jeg for mange år siden skrev i “Min jiddishe mamma”: “A jew for all Seasons”; en jøde kan brukes til alt.Selv er jeg av mange – både sovjetere, øst-europeere og nordmenn – blitt beskyldt for å være jøde selv om jeg ikke har en dråpe jødisk blod i mine årer. Mitt livslange engasjement mot antisemittisme var årsaken.
  Eksil-ukrainere – ja, jeg kan forstå deres fortvilelse over Janukovitsjregimet og Kremls historiske undertrykkelse av Ukraina – ville kompromittere meg ved å vise til at jeg som pur ung hadde vært aktiv i Kristelig Skolelag! At det går an. Og slikt tar norske nettsider på. Det neste fra det hold er vel at jeg er “kyptojøde”. Norske ny-nazister bruker de mest vulgære antisemittiske uttrykk om meg på nettet -«jødef…».

  Jeg forstår at sentral-europeere som polakkene gjerne vil ha Ukraina som en buffer mellom seg og det Russand som de med rette har fryktet i århundrer. Men polakkene har god hukommelse. De husker også mange ukraineres adferd da tradisjonelle polske kulturområder med Lvov i spissen ble ble innlemmet i Sovjet-Ukraina i 1939, og de har ikke glemt hvordan ukrainske SS-tropper var med på å slå ned Warszawa-oppstanden i 1944. Selv tyskerne ble sjokkert over ukrainernes primitive voldsbruk. Overlevende polske og ukainske jøder har fortalt meg hvordan ukrainske fascister, ja,store deler av befolkningen, var ute etter dem.

  Når Svobada- og SNPU-demonstranter, som jeg så på Madain lenge før opprøret mot Janukovitjs, opptrådte med de samme symboler som de tyske SS-tropper – ulvehaken – var jeg ikke i tvil om hva det var. Men at de skulle komme i maktposisjon i Ukraina og at Vesten ikke reagerte sterkere hadde jeg ikke fantasi til å forestille meg».

 • Freedom4europe

  Så hva sier dere nå? Har nazistene makten i Ukraina? Har Russland skutt ned MH17? Har Russland fullstendig ødelagt infrastruktur i Donbass? Har den russisk støttede begått handlinger som kun kan beskrives som krigsforbrytelser? Er Krim halvøyen okkupert av Russland? Forfølges Krimtartarene av det diktatoriske Russland?

  Det dere skriver får meg til å tro at dere er kjøpt og betalt av Russland…