Spekulativ finansiering

Investor Øystein Stray-Spetalen har invistert i herrebloggen Resett. Hva får han ut av det? Skjermdump: NRK.

Det skjedde i de dager at en aldri så liten Chicago-doktrine ble smurt utover den politiske konsensusen. Sånn omtrent på syttitallet klarte økonomen Milton Friedman og Chicago-kumpanene hans å overbevise økonomer og politikere verden over at vi fikk økonomisk vekst av trickle down economics. Myten om at skattelette til de aller rikeste skulle føre til flere jobber skulle gjøres til virkelighet. Sånn rent bortsett fra at det siste ikke stemte – det har Det Internasjonale Pengefondet (IMF) innrømmet i 2015, nesten førti år i etterkant. Men, milliardærene ble enda rikere enn før. Noen har valgt å investere i høyreradikale nettsteder som legger opp til hets av kvinner og minoriteter.

I USA har milliardæren Robert Mercer finansiert det høyreradikale nettstedet Breitbart som hjalp Donald Trump til presidentkandidatur. Mercer uttalte at han støttet Breitbart av personlige grunner. Storkapitalister påvirker altså den offentlige politiske samtalen og demokratiet på en svært negativ og farlig måte.

Storkapitalister påvirker altså den offentlige politiske samtalen og demokratiet på en svært negativ og farlig måte.

Her hjemme har milliardæren Øystein Stray-Spetalen nytt godt av trickle down-effekten. Så godt at han er god for svimlende 2 milliarder kroner på bok, i tillegg til en inntekt på 325 millioner. Stray-Spetalen var på inntektstoppen i Oslo i 2017.

Stray-Spetalen er til tider en ganske vittig og skarp kapitalist. For eksempel langet han ut mot finansinstitusjonene under finanskrisa, og beskyldte troikaen for finansterror mot sivilsamfunn som Hellas. Spetalen mente at bankene i Europa holdt vanlige folk som gissel, og kalte finansinstitusjonene for parasitter i et intervju i Manifest Tidsskrift.

Det var en god og legitim kritikk av en selvskapt milliardær. Uttrykket selvskapt kan selvsagt diskuteres, men selvskapt kan man strekke seg til å si i og med at sivilingeniøren Spetalen ikke har arvet seg til milliardene. I en meritokratisk fortelling medfører dette riktighet. I tillegg har han vært kritisk til en utvikling der Oljefondet planløst kjøper opp aksjer i utlandet.

For all del. Norske milliardærer som investerer i Norske Skog og som kritiserer kasinokapitalismen er vel og bra. Slike kapitalister vil gamle Norge ha.

Det var faktisk ganske morsomt at Stray-Spetalen skulle bygge et antisosialistisk voksmuseum også, der han kunne putte en dukke av pappaperm-forkjemperen Audun Lysbakken sammen med Stalin og Hitler.

Det var faktisk ganske morsomt at Stray-Spetalen skulle bygge et antisosialistisk voksmuseum også, der han kunne putte en dukke av pappaperm-forkjemperen Audun Lysbakken sammen med Stalin og Hitler slik at de andre milliardærene kunne komme å se på og le sammen med Øystein. Selv vi sosialister dro på smilebåndet. Jeg støtter tanken. Vokskabinettet kunne generert flere jobber til museumsvakter, servitører og historikere, og trekt turister til Oslo, verdens gråeste by fylt opp av heroinister, Bar Code og Munch-museum – dog, nå også med sykkelstier og planter fra Miljøpartiet De Grønne.

I stedet valgte Stray-Spetalen å investere pengene sine i herrebloggen Resett med siviløkonomen Helge Lurås som redaktør. På mange måter er det helt greit at storkapitalister slår seg sammen og lager blogg for kapitalister, men Resett er alt annet enn det. De siste månedene har Resett drevet med noe flere fra både høyre og venstre hevder er jødekonspiratorisk, etnonasjonalistisk og høyreradikal propaganda, og det har endt i et ekkokammer av et kommentarfelt som truer en av Norges tøffeste stemmer og rettighetsforkjempere, den 20 år gamle prisbelønte forfatteren Sumaya Jirde Ali, på livet.

Alle vi andre, som er uenig med kommentarfeltet, er visst «forrædere som må forberede oss på en borgerkrig».

Kommentarfeltet dehumaniserer Ali med ord som jeg skjemmes over å gjengi: «Feit sugge overforet på NAV-penger», «slå ring om henne, søl bensin og tenn faklene.» Lista over voldsforet retorikk i kommentarfeltet til Resett er lang. Lurås nekter å moderere truslene mot Ali med begrunnelsen om at «hun er ganske saftig i språket selv». 20-åringen går nå med voldsalarm. Alle vi andre, som er uenig med kommentarfeltet, er visst «forrædere som må forberede oss på en borgerkrig». Resett, som Breitbart hevder å skulle være for folk flest. Men, sannheten er at eliteprosjekt for og av hvite rike menn.

Øystein Stray-Spetalen kunne fortsatt å kjøpe opp andre bedrifter og selge, slik en god gammeldags kapitalist gjør. Kjøpt seg en yacht – eller fire. Bygd vokskabinettet sitt og sikra flere arbeidsplasser. Men når han investerer flere hundre tusen i noe som legger opp til umoderert rasistisk hets, da er han ikke lenger den gode kapitalisten. Spørsmålet er, hva tjener han på dette?

En annen versjon av denne teksten sto også på trykk i Adresseavisa 2.mars 2018.