Frihet neste gang?

Tittel: «The Square» (originaltittel: «Al midan»)
Nasjonalitet: Egyptisk
Regi: Jehane Noujaim
Med: Khalid Abdalla, Dina Abdulla, Ahmed Hassan, Dina Amer, Magdy Ashour, Ramy Essam.

Skjermbilde 2014-04-06 kl. 12.10.43

«The Square» er et kikkehull, laget til oss, av mennesker som har deltatt i demonstrasjonenene, som har filmet fra innsiden av opptøyene, stått på barrikadene, bokstavelig talt, tatt store sjanser for at vi utenforstående skal få et innblikk i hva som egentlig skjer i Egypt mellom 2011 til 2013. En film om menneskene som bidro til Hosni Mubaraks avgang, som demonstrerte da militærregimet tok over, og etter hvert skulle skape historiens største protesttog for å tvinge Mohammed Morsi sin avgang.

Revolusjonens mange anikter
Vi følger unge og optimistiske aktivister som Dina Abdullah og Ahmed Hassan, skuespilleren Khalid Abdalla («Drageløperen») som har kommet hit for å demonstrere og produsere denne filmen, og for å rapportere til utenlandske medier på engelsk, så kanskje noe blir hørt. Vi møter Magdy Ashour som er medlem av det Muslimske Brorskapet, og har motsatte meninger av Ahmed, men den påbegynte revolusjonen har ført dem sammen, slik det gjerne gjør når man har en felles fiende og de blir gode venner. Vi møter Ramy Essam – musikeren som også er kalt stemmen av Tahrirplassen som selv har vært fengslet og torturert en rekke ganger.

Vi møter også folk på andre siden. En sleip sersjant som nesten flirer av det militæret gjør mot opprørerne og nærmest er en parodi fra en Will Ferrell-film. Desverre er dette langt fra den eneste som nekter for at militæret har uttøvet vold mot demonstrantene. Og mediene er med på å skape denne illusjonen. Men virkeligheten er prikk lik coveret til Faitless’ Outrospective.

 

Religion og politikk
«The Square» er et godt argument for hvorfor man ikke burde blande religion og politikk. «It’s a disaster!», sier Ahmed om at det Muslimske Brorskapet som er et politisk parti også er en religiøs organisasjon. De bruker religion for å få folk på laget sitt. Ahmed mener Morsi ødelegger for alle muslimer.

Men Ahmed er ikke den eneste som er frustrert. Brorskapets strategi for å komme til makta fremstår stadig mer skittent. Blant annet bruker de demonstrasjonene til sin favør. De tar æren for en revolusjon de selv har tatt liten del i. De kommer til Tahrirplassen for å bli med på «the sit-in» helst når det passer dem. Og holder seg unna på de mest kritiske stadiene.

«It’s a disaster!» sier Ahmed om at det Muslimske Brorskapet som er et politisk parti også er en religiøs organisasjon.

Det blir vondere kamelene å svelge for partitilhengerne, når Brorskapet får på plass en avtale med miliæret. Denne ambivalensen er noe Magdy føler på. Han oppsøker selv plassen og trosser sine egne, når Brorskapet gir beskjed til medlemmene sine om å holde seg unna. Det skal bli verre når Morsi kommer til makta.

Bevisene på hvordan misbruk av religion til sin fordel kan skape konflikt, blir det stadig flere av. Selv smuldres nesten vennskapet mellom Magdy og Ahmed bort, fordi de to er uenige om Det Muslimske Brorskapets hyklerske måte å karre til seg makt og tilhengere på. Parallelt kjører militærbiler i full fart og kjører ned folk. De skyter mot opprørerne. Folk griner.

[«The Square» er også tilgjengelig å se på Netflix.]

Skjermbilde 2014-04-06 kl. 12.26.54

Egypts nye farao
Morsi gir seg dessuten ut for å være en leder med enda flere issues enn Mubarak, og på tragikomisk vis utnevner han seg til Egypts nye Farao. Parallellt ser vi at folkemengdene ute i gatene ekspanderer. På TV sier Morsi at han er villig til å betale med sitt eget blod, for at folket skal få det som de vil. Han sverger ved Gud. Det blir da heller ironisk når han må ta hintet og gå av. Men revolusjonen i Egypt er desverre langt fra over.

«The Square» er en smertefull men også gledesfylt dokumentar om håp, samhold, og folk som risikerer livet sitt for en bedre fremtid for Egypt. Brorskap skapes i krisa og går på tvers av religion og klasse. Dette er en modig film som rører helt inn til beinet. Og slik skal det desverre fortsette en stund til.

«The Square» vises på arabiske filmdager i Oslo 4., 5. og 6. april.