Ti grunner til å være feminist

Tegning: Jenny Jordal Tegning: Jenny Jordal

«Hva går egentlig feminisme ut på?» Slike spørsmål har vi fått noen ganger i årenes løp. Svaret er både lett og vanskelig på samme tid. Og det varierer med dagsformen. Den ene dagen svarer vi kanskje noe slikt: «Hallo! Google er oppfunnet!» Eller med den såkalte «Lewis lov»: «Ethvert kommentarfelt under artikler om feminisme, begrunner behovet for feminismens eksistens». Neste dag kan det hende vi føler oss mer seriøse og svarer slik: «For meg handler feminisme om å sette fi ngeren på strukturer som gjør rammene trangere for oss som mennesker. Alt som utvider disse rammene, ønsker jeg velkomment. Alt som innsnevrer dem, opprører meg.» Selv om det ikke alltid er like lett å definere hva feminisme betyr for oss, kjenner vi ofte at vi er i kontakt med vår indre feminist. Feministen i oss styrkes når vi hører om barnebruder og omskjæring.

Eller når vi ser reklamekampanjer som forsøker å innbille unge jenter at det å være vakker er det viktigste de kan oppnå her i livet. Og vår indre feminist vrir seg i ubehag når vi leser i avisa at kvinner kun eier én prosent av all jordas eiendom. Hvorfor er det så skjevt? For eksempel dette med at 99 prosent av jordas eiendom tilhører menn – hvordan er det blitt slik? Noen vil hevde at dette simpelthen er tilfeldig. Kanskje påstår de at det handler om at kvinner og menn er ulike av natur. Kvinner er kanskje ikke så interessert i penger og eiendom? Vi feminister, derimot, mener at dette er et eksempel på den systematiske forskjellsbehandlingen mellom kvinner og menn, som foregår i ulike former over hele kloden.

Selv liker vi å se på feminisme som et par ekstra sterke briller. Når du først har skaffet deg et par slike, er det slutt på å se på livet gjennom et tåkete slør. Med raffe feministbriller på nesa blir det lettere for deg å gjenkjenne både sexisme og undertrykkelse av annet slag. Når du får øynene opp for at noen faktisk har økonomiske interesser i at du har et dårlig selvbilde, blir det lettere å takle perfeksjonspresset som strømmer inn fra alle kanter. Ja, du kan nesten kalle det en form for selvhjelp!

10grunner

Les mer om boka og bestill den hos Forlaget Manifest.

 • Fluffy Guy

  Hva? Hva har flere av disse grunnene med feminisme å gjøre? Ifølge definisjonen står feminisme kun for kvinners rettigheter. Som vil også forklare «fem» (female) i navnet. Noen definisjoner du søker opp om feminisme kan være feilledene.

  Mangel på barn i kina er pågrunn av de kinesiske myndighetene sin 1 barns politikk. Man ønsket heller menn fordi det ble stort tap på penger å ha kvinner selv om mange ønsket seg jenter. Jeg vet ikke hvor lenge den har vært i bruk men den ble sagt opp i fjor høst.

  Nei er nei? Sier du det? «Å nei, det viste jeg ikke, så alle de jeg voldtatte som sa nei mente nei??» Ingen voldtektsmann ble fortalt at nei betydde nei og sluttet å voldta. Og ingen raner bare gikk sin vei fordi du sier nei. Menn har større sjanse for å være et offer av voldelige kriminelle handlinger, feminister som skal tydeligvis være for «likestilling» tar aldri dette opp.

  Av at kvinner eier 1% prosent av verdens eindom ikke noe særlig med sexisme å gjøre. Vil du at flere kvinner skal eie eindom? Vil du at flere kvinner skal jobbe innenfor politikk? Vil du ha flere kvinnelige politi? Kjøp opp eindom, jobb i politikk, bli en politidame. Dette har med dit eget valg og ikke skyld på andre for at det ikke er mere kvinner innenfor [dette yrket] eller at det er få kvinner som gjør ditt og eier datt. Hvorfor ikke starte å klage på at det nesten er bare menn som er gruvearbeidere og søppelmenn? Fordi kvinner ikke ønsker å jobbe innenfor disse yrkene.

  Nr. 5 så altså at men skal lære å kontrolere seg selv? Den «ikke-sexistiske» bevegelsen kalt feminisme viser sine virkelige farger. Hva om det hadde vært snudd rundt og en mann hadde sagt dette om kvinner?

  Nr. 2 og -3 handler om kvinner i 3. Verdensland. Noe som feminister bare snakker om når de prøver å forsvare bevegelsen sin. Hva gjør dere feminister virkelig for å hjelpe disse kvinnene i 3. verdensland? Bare snakker dere om det og forventer at problemet skal løse seg? Det ville vært veldig ironisk når man ser på Nr. 1 igjen. Feminister som Emma Watson har prøvd å hindre å betale skatt i tillegg til det at hun har arbeidere i 3. verdensland jobbe i dårlige arbeidsforhold for å lage t-skjortene hennes.

  -MFC