Fra håp til forvirring

Statsminister Alexis Tsipras. Foto: Andreas Kontokanis/Flickr Statsminister Alexis Tsipras. Foto: Andreas Kontokanis/Flickr

Vi går av flyet i et kokhett Hellas. Landet koker bokstavelig talt.

Med Merkel-kniv mot strupen og en bankløs, gresk befolkning som puster i nakken.

Etter en folkeavstemning som sa OXI (nei) til Troikaens innstrammingpolitikk – nei til ytterligere kutt i arbeidsrettigheter, pensjoner, masseprivatisering – kom nylig sjokkbeskjeden: Det blir ja likevel.

Ja til en avtale som er mye verre enn den forrige.

Elleve millioner utålmodige
Statsminister Alexis Tsipras har åpenbart svettet for lenge bak stengte dører, med Merkel-kniv mot strupen og en bankløs, gresk befolkning som puster i nakken: elleve millioner utålmodige mennesker i venten på en framtidsprognose.

Han kunne ikke lenger stå imot. Euforien, á la det finnes faktisk håp for demokratiets livmor, er blitt erstattet med total forvirring.

Ingen alternativer
Allerede i taxien på vei til Airbnb-leiligheten vår ble det diskusjon med sjåføren: «Er du en ja eller nei-sier?» spurte vi. «Jeg er grafisk designer, kjører taxi, har to barn. Stemte ja. Det finnes ingen alternativer.»

Omonia, Athen. Foto: Giacomo Gasperini/Flickr
Omonia, Athen. Foto: Giacomo Gasperini/Flickr

Vi kjører på motorveien inn mot sentrum, snakker litt om varmen, det greske skolesystemet, potensielle badeturer, usikkerheten. Taxisjåføren stopper for å betale bompenger. «De betaler i hvert fall bompenger her», noterer vi.

Jeg er grafisk designer, kjører taxi, har to barn. Stemte ja. Det finnes ingen alternativer.

Til oligarkene
Men disse pengene kommer ikke offentligheten til gode. De havner i private lommer.

Motorveierne er ofte bygget av greske oligarker, melder Kajsa Ekis Ekman, svensk journalist og forfatter, i boka Skulden. Eurokrisen sedd från Aten. Hun skriver: «Under 2010 hade människor tröttnat på att betala tullar till Bobolas för att åka in och ut ur sina egna byar och ur detta motstånd bildades nätverket ‘Den Plironou’, Vi betalar inte. Detta föranledde en indignation från europeiska medier, och fick SvD:s ledarsida att upprört tala om en ‘grekisk folkrörelse att smita från notan’.»

Taxisjåføren forteller: Han har aldri stikket fra regningen, har alltid betalt skatt, det er de rike som sniker seg unna. Han legger også vekt på at kravene fra Brussel er altfor brutale. Konsekvensene for grekerne er altfor store.

Hvorfor han stemmer ja?

Fordi han ikke har noe valg. Han må tenke på framtiden til barna sine.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

 • Lab Roy

  Man sier at eurosonen er dysfunksjonell valutaunion.
  Sannheten kan være enda verre, eurosonen kan vise seg å være en destruktiv valutaunion. Land med svak økonomi risikerer å bli knust når det blir medlemmer av eurosonen. Eurosonen fungerer ok i oppgangstider, men eurosonen blir katastrofal i nedgangstider.

  Det ser ut som Tyskland nå har innsett dette og ønsker å presse til og med Frankrike og andre land ut av eurosonen, slik at eurosonen til slutt bare består av sterke økonomier slik som kun Tyskland, Nederland, Luxemburg, Østerrike og Slovakia. Resten av landene i eurosonen bør se å pelle seg ut iflg innflytelsesrike kretser i Tyskland.

  Skjebnen til Hellas:
  Før finanskrisen ble Hellas delvis av-industrialisert takket være euro og en sterk tysk eksportindustri. Hellas levde i stor grad på lånte penger fra Tyskland. Hellas importerte ca 10% mer enn hva landet eksporterte.

  Så kom smellen med finanskrisen. Hellas skulle ha gått konkurs i 2009 med gjeldslette etc. Men trolig tør man ikke å gjøre annet i EU enn å beskytte bankene mot tap.

  Intern devaluering i Hellas ble gjennomført gjennom bruk av austerity (nedskjæringer). Austerity i Hellas fikk den effekt at produksjonen i landet fallt ytterligere, man fikk en videreføring av av-industrialiseringen. På toppen av dette produksjonsfall skulle så Hellas betjene sin gjeld med betaling av renter og avdrag. Det blir som å sette en person i gjeldsfengslet og så kreve at personen skal nedbetale sin gjeld til tross for at personen har mistet både jobb og inntekt.

  Når Hellas betaler renter og avdrag til feks Tyskland så trekker man altså kjøpekraft ut av landet. Men hvordan blir så disse penger brukt som Hellas betaler til Tyskland, vil de bli brukt til å importere varer og tjenester fra Hellas? I veldig liten grad. Nedbetaling av gjeld fører derfor til fall i etterspørselen etter varer og tjenester i Hellas, og landet blir ytterligere av-industrialisert.

  Hvordan skal Hellas klare å skjære ned enda mer på offentlige utgifter? Skal man feks redusere budsjettene for vedlikehold av veier, vann, kloakk og strøm? Ytterligere nedskjæringer kan komme til å undergrave den viktige turistindustrien i Hellas. Og hva med helsetilstanden i landet (kloakk i drikkevannet betyr vel risiko for tyfus etc).

  Jeg kan ikke forstå annet enn at Hellas må forlate euroen, dvs Grexit.
  Hvordan var tilbudet fra Tyskland om midlertidig Grexit? Det er mulig at Hellas vil kunne få litt mer støtte fra EU og ECB etc med en slik utgang.

  • Knut Randa

   Eurosonen er dysfunksjonell. Tyskland tjener enormt på at svake økonomier drar ned verdien på valutaen. Det gjør at Tyskland har et enormt eksportoverskudd som ikke hadde vert mulig uten de svake landenes medlemskap i euroen.

   I usa overføres enorme summer fra stater med stort overskudd til stater med underskudd, dette er ikke lån men rene overføringer. Dette fordi det er et overordnet budsjett. Det finnes også regler for hvordan en konkurs skal behandles. Dette finnes ikke i EU, et medlemsland i EU kan ikke gå konkurs fordi det ikke er lov.

   • Tore Andvig

    Den eneste som kan redde euroen er nettioo innføring av universell minstepensjon i hele euroområde, barnetrygd, arbeidsledighet og uføretrygd. pensjonen, uføretrygden ogarbeidsledighetstrygden kan finnansieres etter amerikansk modell, men mer progressivt innretet versjon der de ekstra prosentene de som tjener mest må betale uforkortet går til å dekke inn for de laveste inntekten så absolutt alle i eurosonen garanteres å ikke leve i absolutt fattigdom. Samtidig må det bli en europeisk garanti som sikrer befolkningen rett til både helse og tannhelsetjenester. Innfør en rett til gjeldfri høyere utdanning. Det hele ville være lett å finansiere ved å ikke bare ha en felles valuta, men slå sammen det monetære systemet. Men uten stabilisatorer og et felles pengepolitikk frykter jeg at Tyskland vil leke med hellas og snart vil det komme fler med i den leken Spania, Portugal og det er ikke så lenge til at også Italia er i en umulig situasjon. men hele denne krisen har ikke bare demonstrert at Euroen var et resultat av så mye dum tenkning at de ansvarlige burde bli tiltalt for uaktsomme forbrytelser mot menneskeheten, men denne uthalingen av det uunngåelige gjør vondt å se på. Jeg som har vært så glad i Tyskland og liberale Berlin og som alltid gav inntrykk av at de ville ta ansvar for svake parter om det var det som til slutt kreves for å føre unionen sammen igjen….

  • Tore Andvig

   Nei, Tyskland slipper aldri grepet om halsen til Hellas og sørger for at lederne der til enhver tid må fly fra krise til krise da får de liten tid til å legge strategier og finne en løsning der tysk kapital ikke ender med å eie alt av verdi i hellas som de får kjøp billig på tvangssalg…

 • Tore Andvig

  Euroen er allerede destruktiv. Vi har allerede fått demonstrert at demokratiet er tilsidesatt i Eu. Syriza fikk mandat fra det greske folket to ganger på et halvord, men troikaen blir provosert når ledere faktisk hører på dumme folkene sine…