Feig må verden ennå være

Allerede i barnehagen er det et munnhell: Han lærer seg ikke folkeskikk før det blir fred i Midtøsten. De fleste barna i barnehagen lærer seg folkeskikk til slutt. Det gjør ikke Israel. I skrivende stund bedriver Israel en forkastelig hevnaksjon mot helt tilfeldige mennesker på Gaza-stripen. Midtøstens eneste demokrati, som tilhengerne ynder å kalle det, kan umulig være Midtøstens sterkeste rettstat, for her straffer man aldri de skyldige, bare de uskyldige. Eller kanskje er de skyldige i israelske øyne, skyldige i den mest grusomme forbrytelsen den israelske staten kan tenke seg: Å bli født som palestinere. Det sies gjerne at eskimoene har over hundre ord for snø. Fortsetter Israel på denne måten vil hebraisk snart trenge flere ord for skam.

Vi har ikke her lenger å gjøre med en rasjonell aktør, men en failed state.

Normalt sett vil verdenssamfunnet reagere mot den typen voldsbruk som nå foregår på Gaza-stripen. Noen vil komme til FN med et forslag om flyforbudssone, boikott eller kanskje til og med militær intervensjon. Av og til blir disse forslagene stemt ned. Men når det gjelder Israel er det ikke lenger noen som en gang prøver. Det finnes et eget sett med regler for Israel.

Kverner sympati
Hvis jeg fikk en shekel for hver gang jeg ble bedt om å forstå Israel, ville jeg vært styrtrik i dag. Jeg har virkelig også prøvd. Jeg forstår jødenes lidelser i Europa, jeg tar inn over meg de arabiske nabolandenes blodtørst, jeg anerkjenner at Israel er et velfungerende samfunn, vel og merke for sine borgere. Men det finnes grenser for hva man kan forstå. Blind hevn med sivile som mål kan man aldri forstå. Israel er en stat som ble opprettet med maksimal sympati i hele verdenssamfunnet. Det er godt gjort av Israel å gradvis kverne den sympatien i stykker.

Vi har ikke her lenger å gjøre med en rasjonell aktør, men en failed state. Dette er et samfunn hvor fredsbevegelsen bryter sammen, hvor radikale religiøse aktører får stadig større makt. Vi snakker om et land som er så rabiat at de biter selv hånden som forer dem, for israelerne har sluttet å respektere selv den amerikanske presidenten og hans formaninger. Den gamle vennen Norge blir stemplet som det mest antisemittiske landet i verden.

Dette er ikke et spørsmål om hvem som begynte, men hva vi kan gjøre.

La meg her få understreke noe som for meg er av den største betydning: Jeg elsker jøder. Mine største forbilder, enten det er Karl Marx, Bob Dylan eller Woody Allen er jøder. Den jødiske kulturen i Europa og USA både fascinerer og appellerer til meg. Uretten som er begått mot jødene gjennom tusener av år opprører meg sterkt. Dette handler altså ikke om antisemittisme, kanskje tvert imot handler det heller om omsorg for jødenes stat, for på denne måten kan ingen folkeslag overleve i lengden.

Er det noe historien har lært oss er det mindretallenes diktatur over de mange til slutt vil bryte sammen. Det vil naturligvis også skje med Israel dersom landet ikke kommer til en løsning med palestinerne. Israel lever på lånt tid så lenge landet er i krig ikke bare med sine naboer, men i praksis også med resten av verdenssamfunnet.

Dårlige venner
De som støtter Israel peker ikke sjelden på palestinerne og på deres forbrytelser. Jeg har aldri sagt, og aldri ment, at palestinerne er noen engler. Jeg er ikke radikal islamist, og jeg er ikke selvmordsbomber, jeg synes begge fenomener er forkastelige. Men vi er ikke i barnehagen lenger. Dette er ikke et spørsmål om hvem som begynte, men hva vi kan gjøre. Israel er som alle andre nødt til å oppføre seg som voksne, og forstå at man ikke kollektivt kan straffe et helt folkeslag for en forbrytelse gjort av noen få individer.

Israel er som alle andre nødt til å oppføre seg som voksne, og forstå at man ikke kollektivt kan straffe et helt folkeslag for en forbrytelse gjort av noen få individer.

På Stortinget finnes det en organisasjon som heter Israels Venner. Disse «vennene», som teller kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og flere Frp-statsråder blant sine medlemmer, kan umulig være særlig gode venner. Gode venner støtter deg ikke blindt i alt du gjør, de står ikke stille og ser på at du ødelegger for deg selv, de griper inn og får deg tilbake på rett kjøl. I Norge har Israel bare ekte venner i Palestina-bevegelsen.

I politikken blir man ofte avkrevd å være realistisk. Men noen ganger må man legge realismen til side for slik å kunne si sannheten: Verden må gripe inn mot Israel, om nødvendig også med militære midler. Det er en fullstendig usannsynlig, men helt riktig tanke. Dersom verdenssamfunnet skal ha noen form for troverdighet må Israel stoppes fra å trakassere, drepe og torturere sine naboer, hindres fra å bryte FNs resolusjoner og tvinges til å akseptere de grenser som verden har forsøkt å tegne for dem. De aller fleste innser innerst inne også at dette vil være moralsk riktig.

Men det vil naturligvis ikke skje. For så feig er verden ennå, at sannheten sjelden får realistiske konsekvenser. I alle fall ikke for Israel.

 • Bjørn Rasmussen

  Ryggen mot veggen er en situasjonen som for det meste produserer adrenalin. Det medfører tunnelsyn og et ensidig fokus på farer.

 • KristinJohnsen

  Greit å være motstander av Israels handlinger, men hvorfor konstruere slike gigantiske stråmenn? Israel bomber ikke tilfeldige mål på Gaza. De er ikke ute etter å ramme sivile. De angriper Hamas’ ledelse for å lamme terrororganisasjonen som står bak rakettangrep rettet mot sivile Israelere. Dette er nok åpenbart også for artikkelforfatteren, og i lys av det er det merkelig at han forvrenger virkeligheten på denne måten.

  • Dragona

   Det er vel heller ikke det som er poenget i denne kronikken. Poenget er at kollektiv avstraffelse er feil, og at Israel bryter FN-resolusjoner, og stort sett gjør hva de vil uten konsekvenser.
   Deretter skal det være sagt at Hamas er et politisk parti, demokratisk og lovlig valgt. At en del terrorister bor på Gaza, skal ikke benektes. Det er derimot ikke en god grunn til å bombe et av de tettest befolkede områdene i verden, alle vet at det vil bety betydelige sivile drap.
   Det nevnes ikke at Israel bomber tilfeldige mål i Gaza i denne kronikken. Det nevnes at det foregår overdreven voldsbruk. Dersom du skal kritisere noen for bruk av stråmannargumenter og forvrenging av virkelighet, bør du i det minste kunne gjøre det samme selv.

   • Zerboni

    PS: Hamas er ikke bare et politisk parti. Hamas har også en militær fløy. Som har innrømmet at de bruker sivile som skjold.

    «Det er derimot ikke en god grunn til å bombe et av de tettest befolkede områdene i verden, alle vet at det vil bety betydelige sivile drap.»

    Så det er fritt fram for de som ønsker å angripe andre land, så lenge de angriper fra tett befolkede områder? Den logikken fungerer dårlig.

    «Det nevnes ikke at Israel bomber tilfeldige mål i Gaza i denne kronikken.»

    Nei vel. Har du lest kronikken? F.eks.:

    «I skrivende stund bedriver Israel en forkastelig hevnaksjon mot helt tilfeldige mennesker på Gaza-stripen.»
    og
    «Blind hevn med sivile som mål».

    «Dersom du skal kritisere noen for bruk av stråmannargumenter og forvrenging av virkelighet, bør du i det minste kunne gjøre det samme selv.»

    Pot. Kettle. Black. Ta deg en bolle.

   • KristinJohnsen

    Hamas uttrykelige uttalte politiske mål er å utslette nabostaten Israel. Dette er fascister som militært angriper en totalt overlegen statsmakt uten hensyn til de sivile tapene som vil oppstå på egen side. Israel er i sin fulle rett når de forsvarer seg mot slike krefter.

   • Ante_Bergan

    Ok, sett at du var statsminister i Israel, hva hadde du gjort? Ingenting, mens Hamas sendte 1000 nye raketter? Hva tror du folket ditt hadde sagt til det?

 • Thom Hansen

  Hvorfor ble Hamas valgt av palestinerne i Gaza da Israel trakk seg ut i 2005?

 • Zerboni

  Hvorfor er det så vanvittig vanlig at venstresiden ikke en gang prøver å forholde seg til fakta når Israel skal kritiseres? Israel har vanvittig mange, og store, og stygge, svin på skogen og skjeletter i skapet – men at Israel bruker tilfeldige sivile som målskiver på pur faen, det er ikke blant styggedommene de skal kritiseres for.
  Jeg skjønner ikke poenget med å bygge opp om og bekrefte israelvennenes fordommer om den løgnaktige venstresiden ved å fortsette å komme med sånt tullball. Hvorfor gi de mer ammunisjon? Hvorfor ikke forholde seg til fakta – og kritisere den styggedommen Israel faktisk bedriver?

  Hva er vitsen med å bedrive en propagandakrig – når man til stadighet blir avslørt?

 • Pål Hellesnes
 • proton007

  «Men noen ganger må man legge realismen til side for slik å kunne si sannheten»

  Den skjønte jeg ikke.

  • Zerboni

   Tror han bytta om på et par ord. Det er sannheten han legger til side. Og realismen.

 • Ante_Bergan

  Jeg var en av disse palestinavennene for 20 år siden. Selvfølgelig var jeg ingen antisemitt. Men en antisionist. Disse helvetes imperialistene, rasistene, kolonialistene…

  I dag er jeg en Israelvenn. Hva skjedde? Kanskje jeg dro konflikten ut av følelsene og inn i fornuftens sfære.

  Plutselig var det ikke noe speisielt det araberne hadde opplevd. Selv ikke om du godtar premisset om at landet deres ble stjålet. Hva så? Det kryr jo av folk som har fått sitt land stjålet. Palestinavennene driter jo i alle dem.

  Men av en eller annen grunn er olivenlundene til Ahmed mer verdt enn potetlandet til Jukha, kareleren som mistet sin gård til CCCP. Eller hveteåkeren til Hans, som mistet sin gård som lå i Sudetenland. Slobodan mistet huset sitt i Kosovo – hvem fan bryr seg om det? Ikke Dagbladet som heiet på NATO da man bombet Serbia.

  Karelerne, sudetentyskerne, serbere og dusinvis av andre folk har mistet sitt land, og de tar det som menn. Lar det tapte være og ser fremover. Mens araberen dyrker offertilstanden og hatet. Det sier litt om hvor dypt araberen hater jøden og elsker sitt darb al islam. 70 år har gått og de er enda ikke klare til å gå videre. Det må nok gå 70 år til.

  • Ola

   Nord-Sør-Amerika, NZ,Australia etc,er settlerstater. Skal europeere,afrikanere etc også fra disse stater «pelle seg hjem»?.Jeg etterlyser konsekvers .

   • Ante_Bergan

    Spissformulert: det meste av land er tyvgods, stjålet og tatt tilbake opp til flere ganger.
    Skal alt dette landet (Hjemtland og Herjedalen inkludert) tilbakeføres eller betales erstatning for?
    .

    • Ola

     Nei, jg påpekte bare det nesten absurde. -Leve Israel.

 • zappadilla

  Ser man på hva som skjedde med jødene før 2. Verdenskrig og gjerne også i tiden etter, finnes det gode eksempler på at folkegruppen ble utsatt for massiv fordømmelse og trakassering.

  Mange jøder, bosatt i Sovjet på åttitallet, ønsket å flytte til Israel. Men istedet ble de forfulgt og nektet utreise. Sovjetunionen hadde begynt med reformer under Mikhail Gorbachevs styre. Perestroika etterfulgt av det mer radikale Glasnost, var ennå ikke satt i system. På den tiden ble jøder konsekvent nektet utreise fra landet, uten unntak. Man mistet sine jobber, ble sendt til Sibir, plaget av KGB, og utsatt for alt mulig av nedrigheter. Godt utdannede jøder, endte opp som vaktmestre eller i andre lavstatus-yrker. Det verste var ikke at de ble sendt i fengsel, men snarere at mange ble sendt i eksil til f.eks. Gobi-ørkenen. Der levde de på lite mat og ingen medisinsk hjelp.

  Så man kan trekke paralleller til det som skjer i Gaza. Om man snakker med de rette jødene, kan de fortelle om hvordan det oppleves å være uten kontakt med omverdenen…